Експозицію робіт українських модерністів визнали виставкою року

Марія Кабацій — 24 листопада 2023, 12:42

Журнал Apollo назвав лауреатів своєї премії Apollo Awards 2023. Цьогоріч виставкою року визнали експозицію "В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900–1930-х років" від Національного художнього музею України, яка експонувалася в Національному музеї Тиссена-Борнеміси в Мадриді.

Загалом переможців визначали у семи категоріях: Виставка року, Цифрова інновація року, Митець року, Покупка року, Книга року, Музейне відкриття року та Персона року.

"Всього через кілька місяців після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року ця пересувна виставка та 248-сторінкова книга про неї були представлені в Національному музеї Тиссена-Борнеміси в Мадриді. Левова частка з 70 експонатів виставки виїхала з Києва за кілька годин до найінтенсивнішого на сьогоднішній день повітряного бомбардування міста", – зазначили в журналі.

Фото: Museo Thyssen-Bornemisza

Організатори премії підкреслили, що виставка не відбулася б без роботи мистецтвознавця та куратора Костянтина Акінші та команди Національного художнього музею України на чолі з Юлією Литвинець.

Переможці Apollo Awards 2023

"На кону стояло не лише збереження матеріальної культурної спадщини України, а й національної ідентичності, яку вона репрезентує. Країна вже зазнала значних втрат у літературі та мистецтві під час радянських чисток... Ще більше було згодом "втрачено", коли космополітичні, але народжені чи виховані в Україні художники, такі як Давид Бурлюк, Олександра Екстер та Казимир Малевич, були включені в наратив російського авангарду", – додали в Apollo.

Виставка українського модернізму. Фото: Museo Thyssen-Bornemisza

Музей у Мадриді став першим місцем для проведення виставки. Далі її перевезли до Музею Людвіга в Кельні (Німеччина). До 24 січня 2024 року виставку можна побачити в Королівському музеї образотворчого мистецтва Бельгії (Брюссель).

Про виставку "В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900-1930-х років"

Цю виставку почали готувати ще у лютому 2022 року. Вона складалася з полотен, створених у 1937–1939 роках, що мали бути знищені за рішенням радянської влади.

До виставки увійшли 51 картина, що були вивезені з України, а також 18 українських робіт з приватних колекцій. Твори українського авангарду були взяті для виставки з колекцій Національного художнього музею України й Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Робота Давида Бурлюка з колекції Національного художнього музею України

Серед експонатів – роботи українських модерністів Казимира Малевича, Олександри Екстер, Михайла Бойчука, Олександра Богомазова та інших.

Читайте також: Українська Атлантида. Виставка в Мадриді відкриває український модернізм світу

Реклама:

Головне сьогодні