Вибори без вибору: столична консерваторія напівтаємно провела вибори ректора

Наталка Писанка — 27 листопада 2023, 09:15

Столична Національна музична академія, яка досі носить ім’я російського композитора Петра Чайковського, обрала ректора. За інформацією УП.Культура, на цій посаді ще на 5 років залишиться Максим Тимошенко. Він був єдиним кандидатом. Перший тур виборів відбувся 24 листопада, він же буде і останнім. За Тимошенка проголосували переважною більшістю – усього 373 голосів викладачів та представників студентів. Проти – 64. Всього в голосуванні могли брати участь 512 людей.

Сама передвиборча кампанія очільника закладу, до якого є багато питань і у професіоналів, і у студентів, і у поціновувачів музики, відбувалася у напівтаємничий спосіб. На офіційному сайті консерваторії є лише одне сповіщення від 12 вересня про те, що Міністерство культури оголосило конкурс на заміщення посади ректора.

Інформації про перебіг кампанії на сайтах ані Академії, ані МКІП немає.

В Міністерстві культури та інформаційної політики на запит Української правди не надали інформації про кількість кандидатів та хід виборів. В Музичній академії спілкуватись на цю тему відмовились. Офіційних повідомлень щодо результатів голосування на ранок понеділка, 27 листопада поки немає.

Ректор музичної академії Максим Тимошенко. Фото: Petro Tchaikovsky Facebook

Міністерство культури також не надало інформації на запит Української правди щодо документів, які Максим Тимошенко подав на конкурс, посилаючись на Закон про захист персональних даних. Там лише зазначили, що він "у визначений термін подав до МКІП необхідні документи".

Ректорство Тимошенка

Вперше Максим Тимошенко був обраний ректором Національної музичної академії на відкритому конкурсі у 2018 році. Проте його попередник Володимир Рожок, який керував консерваторією 14 років до того, просто так звільнятись не бажав. Тож, початок каденції Тимошенка був неспокійним: боротьба за владу, відсторонення і повернення на посаду через суд.

Врешті, на деякий час Академія зникла з новин. Про неї згадали лише 2019-го у зв'язку з державною програмою "Велика реставрація" видатній будівлі на Майдані Незалежності оновили фасад.

З початком повномасштабного до Академії знову прикута увага. Але не через її консолідаційну роль для музичного середовища, не через програми підтримки студентів і викладачів, а через ім'я Петра Чайковського, яке продовжує носити заклад. І це попри закон про доколонізацію, попри знесення пам'ятників колонізаторам і перейменування вулиць і міст, попри протести студентів, випускників та викладачів.

Оновлений фасад будівлі. Фото: https://kyivpastfuture.com.ua

Адміністрація вишу на чолі з Тимошенко продовжує наполягати, що Чайковський український композитор і його творча спадщина належить Україні. Хоча сам Чайковський неодноразово називав себе росіянином. Хоча він і створив музику до пропагандистського твору Російської імперії "Мазепа", який укріплював російських підданих в думці, що видатний український гетьман був невдахою і зрадником.

Відтворення української мелодики в деяких творах композитора та українське походження родини виявилися більш важливими для збереження його імені в назві. Для цього Академія навіть замовила експертизу Національному державному інституту українознавства. Там констатували "український генетичний код" Чайковського.

Портрет Чайкоського в одному з кабінетів академії. Фото: Petro Tchaikovsky Facebook

Ім'я Чайковського присвоїв київській і московській консерваторіям радянський диктатор Йосип Сталін на честь 100-річчя від дня народження композитора. Відтоді обидва заклади і носять це ім'я.

Починаючи з червня 2022-го через ім'я Чайковського у назві Академії один за одним почали звільнятися найкращі викладачі НМАУ: музикознавці Олена Корчова і Юрій Чекан, диригент Володимир Сіренко, композиторка Алла Загайкевич. Студенти теж не мовчали й організували акцію протесту. Керівництво Академії цю подію проігнорувало.

Читайте також:

Київська консерваторія відмовилася прибрати Чайковського зі своєї назви

Час "Ч" для консерваторії Чайковського. Що з нею не так і чому проблема не лише у назві

"Соромно, що ми все ще мусимо щось доводити": протести проти Чайковського в назві столичної консерваторії

Натомість, під керівництвом Тимошенка Музична академія веде активну кампанію з прив'язки історії виникнення закладу до російського Імперського музичного товариства. 27 жовтня 2023-го року адміністрація консерваторії організувала концерт на честь так званого 160-річчя закладу. Хоча 2013-го заклад святкував своє 100-річчя, беручи за дату заснування 3 листопада 1913 року день відкриття консерваторії.

Корупційні скандали ще одна тема, завдяки якій заклад фігурує в новинах. 3 листопада 2022-го СБУ викрила на системній корупції посадовців Академії – одного з проректорів та директора оперної студії. Вони вирішили заробити на незаконній оренді приміщень в серці столиці.

Реклама:

Головне сьогодні