"Наші читачі вже всі книжки перечитали": як живе відновлена сільська бібліотека за 15 км від російського кордону

Наші читачі вже всі книжки перечитали: як живе відновлена сільська бібліотека за 15 км від російського кордону

У жовтні команда проєкту "Поранена культура" від Музейного кризового центру поїхала в експедицію в Тростянець, що на Сумщині. Наша мета – документування досвіду музейних працівників у війні. Після початку повномасштабного вторгнення Тростянець місяць був під російською окупацією.

Ми знали, що музейно-виставковий центр "Тростянецький", до якого входять фортеця "Круглий Двір", панська садиба цукрозаводчика Леопольда Кеніга, Музей шоколаду і краєзнавчий музей, – був "поранений": з 25 лютого 2022 року місяць були без нагляду співробітників – на території центру стояли російські військові, снаряд, що прилетів у двір музею, пошкодив краєзнавчу експозицію, повністю розтрощив старовинні двері, вибухова хвиля винесла вікна в садибі Леопольда Кеніга, "визволителі" розтрощили дві шоколадні фігури вагою понад 30 кг кожна.

У Тростянці ми почули історію бібліотекарки Солдатської сільської бібліотеки Валентини Ганцевої, яка разом із чоловіком рятувала із пошкодженої бібліотеки книжки. І поїхали в Солдатське. Село невелике – понад 700 людей, мальовниче, як і вся Сумщина восени. В центрі – сліди війни: ритвини від снарядів, покарьожений промисловий об’єкт, в якому важко впізнати функціонал.

Сільрада і бібліотека в одному приміщенні – двері поруч. А за порогом бібліотеки ніби потрапляєш в інший інший світ – сучасний, технологічний, інтелектуальний. З середини ХХ століття – в ХХІ.

Село Солдатське, Сумщина, наслідки окупації.

Навпроти входу – величезний екран на всю стіну, кілька рядів стільців, проектор, біля великих світлих вікон високі столи з комп’ютерами, кутовий диван. Друга кімната – дитяча, тут на полицях усі останні дитячі новинки, на столі і підвіконні – олівці й фломастери, в кутку – стіл, стільці і пуфи.

Валентина Ганцева в оновленій бібліотеці. Фото: Музейний кризовий центр/Museum Crisis Center

"Діти тут інколи проводять уроки", – розповідає Валентина Ганцева. "Вони люблять бібліотеку". Ми розглядаємо книжки на полицях із захопленням – Грицак, Шевельов, Тімоті Снайдер, українська белетристика, сучасна зарубіжна література, краєзнавство.

Валентина пояснює, що цю бібліотеку відкрили на Миколая 2021 року, напередодні війни. До цього бібліотека була в Будинку культури навпроти, і оскільки там довгий час взимку не топилося, книжки почали "вмирати". До того ж в старій бібліотеці і книжки були старі – переважали видані за часів СРСР і під ідеологічним наглядом Союзу книжки. Тому до нової бібліотеки взяли найновіше і найкраще збережене – небагато, решта – бестселери та топи mustreed останнього часу.

Коли в ніч із 8 на 9 березня 2022 року росіяни скинули авіабомбу на центр села Солдатське – кажуть, хтось із колаборантів дав наводку на українську військову техніку, яка стояла на току, і вибуховою хвилею було пошкоджено усі приміщення навколо, в тому числі й нову бібліотеку, опів на сьому ранку Валентина Ганцева вже приїхала з чоловіком на місце роботи старим "Запорожцем".

Будівля Солдатської сільської бібліотеки. Фото: Музейний кризовий центр/Museum Crisis Center

"Над селом літали літаки, і було страшно, тому нашу машину залишили в гаражі, а "Запорожець" вже не так шкода буде, якщо вдруг шось случиться", – розповідала Валентина.

"Коли ми з чоловіком приїхали, бібліотека відкрита, все валяється, все кругом розбите, вікна повилітали, стелі вже не було, кругом глина, книжки валялися у цьому гармидері. Спочатку нам трохи дівчата допомогли, якіпоруч працюють, потім пішликожна по своїй роботі. Ми з чоловіком збирали книжки в мішки, за 5 рейсів перевезли все додому. Книжки виклали в сарайчик, а чоловік поїхав привіз стільці. Мультимедійну дошку, проектор, комп’ютери ми трохи раніше привезли додому, все поскладали в ящики, заклеїли, запечатали, і так воно стояло, поки не відремонтували бібліотеку. Я це робила від душі, бо це ж моя робота. Стільки праці сюди вкладено громадою".

Відновлення в Солдатському, розташованому лише за 15 кілометрів від російського кордону, почали з бібліотеки, і у вересні вона знову була, як нова. І всі книжки, комп’ютери, меблі на своїх місцях.

"Тільки наші читачі вже всі книжки перечитали, – просять нових," – каже бібліотекарка. "У нас діти багато читають, і дорослі, особливо вчителі, інженери, пенсіонери. Ми маємо бути водному культурному просторі з усією країною".

Читачі вже перечитали майже всі книжки з бібліотеки. Фото: Солдатська сільська бібліотека

Тому Музейний кризовий центр оголосив збір книжок для Солдатської сільської бібліотеки.

"Звертаємось до видавців, книгарень, бізнесменів, активістів, письменнкиів і просто небайдужих людей: привітайте книжками дорослих і дітей Солдатського, ваші книжки там будуть любити, берегти і читати, а вам дякуватимуть. Прохання передавати нові книжки або в дуже доброму стані – як для себе і своїх дітей", – написав Центр.

Привозити книжки можна за адресою:

Львів, проспект Чорновола, 45г, каса Музею "Територія Терору"

Графік роботи:

Понеділок-Вівторок: вихідний

Середа-Четвер: 10:00–18:00

П’ятниця-Неділя: 11:00–19:00

Каса зачиняється за 30 хв до кінця робочого дня

Висилати: Львів, Нова пошта, Відділення 75, Газова 5а, Марко Мирон +380676742062

Бібліотека в Селі Солдатове, Сумщина
Реклама:

Головне сьогодні