"Українській культурі нічим захищатися": у Литві збирають кошти для українських музеїв

Анастасія Большакова — 29 листопада 2023, 15:50

Акція на підтримку України "Українській культурі нічим захищатися" („Ukrainos kultūra neturi kuo gintis") розпочалася 28 листопада у Будинку сигнаторів Національного музею Литви. Збір коштів для українських музеїв триватиме до 26 грудня.

Про це повідомило Литовське національне радіо і телебачення (LTR).

На зібрані кошти планують закупити реставраційне обладнання і матеріали. Усі інструменти для збереження культурної спадщини відправлять до Національного музею історії України, звідки їх передадуть до інших українських музеїв.

Презентація ініціативи "Українській культурі нічим захищатися". Фото: LTR

На презентації ініціативи була Генеральна директорка Литовського національного музею Рута Качкуте, яка закликала литовців долучатися до підтримки України:

"Ми не випадково презентуємо цю акцію підтримки в Будинку сигнаторів, де вивішений прапор з Бахмута, що потрапив до Литви з фронту. Це місце символізує цінності, які важливі для нас і для Європи, і за які зараз бореться Україна - свободу, демократію та громадянські права. Ми закликаємо народ Литви не залишатися байдужими свідками культурного вандалізму та руйнування з боку Росії - історія нашої власної країни показує, наскільки важливо зберігати минуле заради майбутнього".

Едмундас Якилайтис nf Рута Качкуте біля українського прапора, який пердали з Бахмута. Фото: LTR

Також до презентації долучилися генеральна директорка LRT і членкиня правління Європейської мовної спілки Моніка Гарбачяускайте-Будрієне та засновник проєкту "Сильні разом" Едмундас Якилайтис.

"Історія не вмирає, як сьогодні воюють українці, але вона може зникнути або бути знищеною. Ця ініціатива допоможе захистити українську спадщину від російського терору, і внесок кожного є дуже важливим. Я знаю, що народ нашої країни продовжуватиме місію допомоги до перемоги", – сказав Якілайтіс.

"Це місце символізує цінності, які важливі для нас і для Європи, і за які зараз бореться Україна". Фото: LTR

У проєкті залучені 100 литовських музеїв. Під час акції відвідувачі та мешканці Литви можуть пожертвувати 5 євро, подзвонивши за номером 1409, або зробити благодійний внесок на сайті Національного музею.

До промокампанії долучився Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук. Він розповів, що війна змінила роботу музеїв та їхніх працівників: колектив музею документує основні події війни та організовує тимчасові виставки, що представляють різні аспекти історії України. Також довелося приховати постійну експозицію і помістити експонати у безпечніше місце.

Він наголосив, що зараз музей співпрацює з правоохоронними органами, щоб запобігти незаконній торгівлі культурними об’єктами. Врятовані артефакти часто передають до Музею історії України для збереження, реєстрації та подальшого наукового дослідження.

"Наше завдання – зберегти ці музейні цінності на майбутнє. Через війну відчувається гостра нестача державних коштів на реставраційні матеріали та обладнання. І тому ця ініціатива підтримки є такою важливою саме для нас і загалом для збереження української спадщини", – додав Андрощук.

Ініціативу "Українській культурі нічим захищатися" організовують Литовський національний музей, LRT і організація з допомоги біженцям "Сильні разом". Партнерами акції є Асоціація музеїв Литви та Національна комісія Литви у справах ЮНЕСКО.

Знищені та пошкоджені культурні об’єкти

За останніми даними Міністерства культури та інформаційної політики від дій росіян в Україні загалом постраждало понад 1,7 тисячі об’єктів культурної інфраструктури. Найбільше втрат і збитків зафіксовано у Донецькій, Херсонській, Харківській, Київській, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях.

Пошкоджений прапор в Національому музеї Литви. Фото: LTR

З початку війни Росії проти України ЮНЕСКО зафіксувала збитки, завдані 329 об'єктам в Україні: 125 регілійним спорудам, 143 будинкам історико-мистецького значення, 28 музеям, 19 пам'ятникам, 13 бібліотекам та одному архіву. Згідно з Гаазькою конвенцією 1954 року, навмисне націлювання на культурні та релігійні об’єкти, які не є військовими цілями, заборонено міжнародним гуманітарним правом.

Також нещодавно Україну вперше обрали до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це дозволяє українським експертам вносити об’єкти до Списку всесвітньої спадщини та Списку всесвітньої спадщини під загрозою.

Читайте також: У Києво-Печерській лаврі показали повернене "скіфське золото". ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні