Колекцію Одеського художнього музею евакуювали заздалегідь – голова ОВА

Марія Кабацій — 6 листопада 2023, 14:40

Колекція Одеського національного художнього музею не постраждала під час ракетної атаки Росії в ніч на 6 листопада, бо її завчасно евакуювали.

Про це повідомив голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

"Маємо заспокоїти суспільство щодо колекції музею. Одеською обласною державною адміністрацією спільно з музеєм та ГО "Museum for change" заздалегідь було евакуйовано більшу частину колекції, так звані червону та жовту лінії. Інша частина експонатів знаходиться у сховищі", – запевнив Кіпер.

Колекції ОНХМ заздалегідь евакуювали. Фото: Олег Кіпер / Telegram

Він додав, що наразі на території музею працює Комісія з обстеження обʼєктів культурної спадщини.

За словами Кіпера, картини з виставок, які наразі експонувалися в ОНХМ, не постраждали.

Колекції ОНХМ заздалегідь евакуювали. Фото: Олег Кіпер / Telegram

Цю інформацію підтвердила директорка музею Катерина Кулай. "Значних уражень картин не відбулося. Ті пошкодження, які є це запилення. Є вірогідність, що є пошкодження однієї картини. Але ми подивимось по актам, можливо, вони були до цього. Але навіть ті картини, які повилітали, вони не були пошкоджені, окрім пилу", – розповіла вона Суспільному.

За словами директорки, після ракетної атаки 6 листопада в музеї пошкоджено вікна, стелю, посипалась шпаклівка на стінах. Наприкінці понеділка тут чекають на реставраторів, які ретельно обстежать картини.

У музеї чекають на реставраторів. Фото: Олег Кіпер / Telegram

Раніше стало відомо, що російська ракетна атака у ніч на 6 листопада сильно пошкодила будівлю Одеського художнього музею, яка знаходиться в зоні об'єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ракета влучила у дорогу прямо перед музеєм.

Cьогодні музей планував відзначати своє 124-річчя, натомість установу закрили на тиждень для ліквідації пошкоджень та скасували всі святкові події та Free Entrance Day, заплановані з нагоди дня народження музею.

Під час атаки постраждали твори з семи виставок з творами сучасних художників із приватних колекцій. Серед них: роботи Марґіт та Романа Сельських, Олександра Грехова, Kinder Album та інші.

Читайте також: Вирва неподалік і пошкоджені картини. Що постраждало від обстрілу в Одеському художньому музеї. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні