Помер український режисер-документаліст Ігор Кобрин

Анастасія Большакова — 12 грудня 2023, 12:14

На 73-му році пішов із життя український режисер-документаліст і засновник студії "Телекон" Ігор Кобрин. Про це повідомила його колега, кінознавиця Стелла Кломінська.

Читайте УП.Культура у Telegram

"І знову сумна звістка... Щойно телефоном повідомили... Пішов з життя колега, однокурсник, кінорежисер Ігор Кобрин. Прощавай, друже!", – написала Кломінська.

Ігор Кобрин – лауреат Шевченківської премії 1989 року, член Національної спілки кінематографістів України. Він отримав звання заслуженого діяча мистецтв України у 2008 році за вагомий особистий внесок у вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932–1933 років.

Він заснував телестудію "Телекон", яка спеціалізується на виробництві документальних фільмів, серіалів і телепрограм. Знімальна група компанії співпрацювала з закордонними телеканалами, зокрема ВВС.

Ігор Кобрин. Фото: Укрінформ

Творчий доробок режисера складають документальні серіали "1941" та "1945", фільми "Не хочу згадувати", "Заручники свободи", "Апельсинова долька", "Собор на крові", "Хлібна гільйотина", трисерійна стрічка "Плавильний котел" та інші.

Кобрин став сценаристом та продюсером документальної кінотрилогії "Чорнобиль: Два кольори часу". Знімальна група створювала кінострічку під час Чорнобильської катастрофи. Сам Ігор Кобрин в одному з інтерв’ю розповів про деталі фільмування, цензуру та ризики, з якими стикнулася команда.

"Вперше по-справжньому страшно було, коли ми виїхали до Рудого лісу (Сосновий ліс, який розділяв атомну станцію і місто Прип’ять, був першим, який прийняв на себе радіоактивний удар після вибуху на ЧАЕС. Хвоя і гілки дерев одразу після опромінення отримала рудуватий колір, ‒ ред.). Ніхто не знав, що там, адже до нас там ще ніхто не був. Ми знімали як працівники інституту Курчатова робили там заміри. Пізніше Рудий ліс повністю знищили, тому що дерева там були радіоактивними. Цей епізод є в другій частині нашого фільму, який хотіли заборонити", – поділився тоді режисер.

Про смерть Кобрина також висловилася кіноблогерка та ексдиректорка кінотеатру "Кінопанорама" Наталя Соболєва:

"Тільки 4 дні тому у Будинку кіно Кіноспільнота показала фільм "Повернення. Василь Кричевський" режисера Сергій Заболотний за його сценарієм. Сценарієм складним, ставлячим багато питань, змушуючим думати. Власне, як і все, що робив Ігор Кобрин. Його на сцені не було… А сьогодні Сергій приніс сумну звістку. Світла пам’ять Майстру!".

Читайте також: На фронті загинув військовослужбовець та працівник кіноіндустрії Руслан Володін

Реклама:

Головне сьогодні