Будівлю Одеської опери та ще чотири об’єкти внесли до списку цінностей з посиленим захистом

Марія Кабацій — 15 грудня 2023, 12:53

У четвер, 14 грудня, Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту вніс ще п’ять об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом.

Читайте УП.Культура у Telegram

Як повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, мова йде про пам’ятки, розташовані в Одесі, Чернігові, Львівській та Закарпатській областях:

  • дерев’яні церкви Карпатського регіону. Церква Архангела Михаїла, Ужок, Закарпатська обл.;
Церква Архангела Михаїла. Фото: Tomáš Krompolc
  • дерев’яні церкви Карпатського регіону. Дерев’яна церква Св. Юра, Дрогобич, Львівська обл.;
Розпис у храмі Св. Юра. Фото: Сергій Криниця
  • будівля Одеського національного академічного театру опери та балету;
Одеська опера. Фото: operahouse.od.ua
  • будівля Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха;
Фото: Одеська філармонія
  • Спасо-Преображенський собор міста Чернігів.
Фото: spaso-preobrazh.church.ua

У засіданні Комітету онлайн взяла участь заступниця міністра Анастасія Бондар. Вона презентувала перелік поданих обʼєктів та розповіла про втрати культурної інфраструктури через російську агресію.

"З початку повномасштабного вторгнення, росія запустила понад 10 000 ракет та безпілотників на Україну. В результаті цього в країні пошкоджено чи зруйновано понад 1700 об’єктів культурної інфраструктури та більше 870 пам’яток культурної спадщини. Я вірю, що разом із спільнотою ЮНЕСКО ми створимо міцне коло підтримки", – зазначила Бондар.

Засідання 14 грудня. Фото: МКІП

Завідувачка сектору з моніторингу ситуації на тимчасово окупованих територіях МКІП Ліна Дорошенко пояснила, що дасть включення нових об'єктів у список: "Зараз вже 25 об’єктів культурної спадщини України користуються найвищим рівнем захисту від військових атак та загроз. Це рішення підвищить безпеку об’єктів під час війни, потенційно дозволяючи компетентним органам усіх 88 держав-учасниць Другого протоколу 1999 року переслідувати або екстрадувати ймовірних правопорушників".

Раніше, 7 вересня, ЮНЕСКО внесло 20 об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом. Серед них: Собор Святої Софії та Києво-Печерська Лавра, ансамбль історичного центру Львова, Дендрологічний парк "Софіївка", харківська будівля Держпрому тощо.

Читайте також: Україна увійшла до складу Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Реклама:

Головне сьогодні