Пиши листи до Миколая: світлий мюзикл, створений у темряві блекаутів

Пиши листи до Миколая: світлий мюзикл, створений у темряві блекаутів

10 і 11 грудня у Львові відбулися покази родинного мюзиклу Мар'яни Савки "Пиши листи до Миколая". На події побувала музична оглядачка УП. Життя Наталка Писанка і поділилася своїми передріздвяними враженнями з Міста Лева.

Читайте УП.Культура у Telegram

Дістатися до Festrepublic у Львові – окремий виклик, особливо для немісцевих. Це величезний простір, здатний вмістити тисячну аудиторію, і водночас локація, до якої не доїжджає громадський транспорт. 10 грудня тут не було де яблучку впасти. Попри нетривіальну логістику, сюди прибували цілими родинами, аби подивитися новий мюзикл видавчині і письменниці Мар'яни Савки.

"Альти! Де альти?" – гукав хтось за лаштунками, поруч діти з хорової капели "Дударик" чемно вишикувалися парами під пильним наглядом своїх керівників, ошатні музиканти оркестру INSO-Lviv усміхалися відвідувачам, налаштовували свої німби Ангелики, Чортенятка хитро всім підморгували. Попри велике скупчення людей, не було тісняви і відчувалася тепла атмосфера.

Вистава "Пиши листи до Миколая". Фото: Руслан Литвин.

Масштаб дійства вражав: 170 учасників вистави і приблизно тисяча відвідувачів за один показ. На початку дійства вийшов ведучий, здавалося б, для традиційного "розігріву", але між звертаннями-закликами до дітей і дорослих, від нього прозвучала важлива інформація про порядок дій у випадку повітряної тривоги. Також ведучий оголосив, що кожен охочий може долучитися до благодійної акції і подарувати книжку для бібліотек прифронтових українських міст. Після короткого вступу почалася музично-театральна магія, яка супроводжувалася яскравим відеорядом і світловими ефектами. У центрі сцени розташувалися оркестранти, по обидва боки від сцени акторам підспівували учасники "Дударика". На початку вистави прозвучали рок-н-рольні мотиви, які так полюбляє Мар'яна Савка (вона зіграла роль Мами). Запам'ятався зворушливий вальс, який Мама співала зі своєю сценічною дочкою Мартою (джазова співачка Оксана Караїм). Головний Чорт (Ескен Зова) розігрів залу запальною рок-арією.

Вистава "Пиши листи до Миколая". Фото: Руслан Литвин.

Несподіванкою стала засівна "Сійся, родися, жито, пшенице" під бітбоксовий супровід. І все це розмаїття музичних жанрів органічно поєднувалося з прозорим звучанням оркестру INSO-Lviv. Талановитим аранжуванням мелодій Мар'яни Савки завдячуємо Юрку Романіву (один з учасників "Тріо Мар'яничів").

Вистава "Пиши листи до Миколая". Фото: Руслан Литвин.

Традиційний сюжет про боротьбу добра зі злом вплетений у канву сучасності, ми бачимо українську сім'ю, де батько (Тесля) на фронті; а один з ключових образів у мюзиклі – сітка. Її намагаються зіпсувати Чорти, але зрештою рятують Ангели. Кожен з відвідувачів після вистави мав змогу вплести свою стрічку у цю сітку, яка згодом поїде на фронт. Насамкінець у виставі з'явився сам Святий Миколай, який ефектно виїхав до сцени на самокаті. Його роль випала львівському актору і режисеру Олексі Кравчуку, нещодавно демобілізованому з війська. Цікавий збіг: Мар'яна Савка запропонувала Олексі взяти участь у мюзиклі, не знаючи, що його позивний у війську… Святий Миколай!

Вистава "Пиши листи до Миколая". Фото: Руслан Литвин.

Година вистави промайнула непомітно, відчувалося, що дорослі насолоджуються дійством не менше, ніж діти: дехто з батьків залюбки фотографувався з Ангелами і Чортами.

Вистава "Пиши листи до Миколая". Фото: Руслан Литвин.

Але за легкістю і невимушеністю на сцені – понад десять років творчого процесу. Ще в 2011 Мар’яна Савка почала писати невелику інтермедійну п’єсу з чотирма музичними номерами. Покійний батько, режисер Орест Савка, свого часу дуже вболівав за доньку, переконував, аби вона дописала і поставила мюзикл. Минулого року Мар'яну змотивувала зустріч з керівником Хорової капели "Дударик" Дмитром Кацалом, який загорівся ідеєю мюзиклу. Згодом до творчого тандему долучився оркестр INSO-Lviv. Мар’яна Савка згадує, що дописувала мюзикл під час минулорічних блекаутів – так у темряві народжувалося щось світле.

Вистава "Пиши листи до Миколая". Фото: Руслан Литвин.

Єдине, що засмутило: показів мюзиклу "Пиши листи до Миколая" цьогоріч у Львові більше не планується. Гастролі до інших міст навряд чи будуть через велику кількість учасників і реквізиту. Можливо, будуть поїздки до прифронтових міст з показом вистави у скороченому складі. Проте у команди є готовий сценарій, готові партитури і Мар'яна Савка каже, що відкрита до пропозицій:

"Мені цікаво, як би це могли втілити люди з іншим складом, з іншим сценографічним поглядом. Можливо, ми побачимо мюзикл на інших сценах – я буду тільки рада"

Читайте також: Театральний ажіотаж 2023: українці відкривають для себе українську драматургію

Реклама:

Головне сьогодні