Український інститут книги закликав державу погасити майже 45-мільйонний борг

Анастасія Большакова — 26 грудня 2023, 11:57

Український інститут книги висловив занепокоєння стосовно відсутньої оплати проєктів, створених у 2023 році. Державна установа опублікувала звернення до Міністра фінансів та Голови Державної казначейської служби України.

Читайте УП.Культура у Telegram

Програми Інституту мали на меті підтримувати видавничу діяльність і популяризувати українську літературу в Україні та у світі. До проєктів долучали як українських, так й іноземних видавців. Проте, як виявилося, держава має заборгованість перед ними.

"Нам дуже прикро, що держава не може відшкодувати витрати, таким чином ще дужче погіршуючи ситуацію, в якій опинилася українська книговидавнича сфера", – написали у зверненні.

Сума заборгованості становить 44 млн 935 тис. грн, зокрема, за програмами:

  • Мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів, в межах якого українські видавництва за власні кошти виготовили та передали до бібліотек України книжкову продукцію патріотичного спрямування (131 договір, заборгованість на суму 33, 1 млн грн).
  • Мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання (5 договорів, заборгованість на суму 1,79 млн грн).
  • Програма підтримки перекладів 2023 – Translate Ukraine. У цій програмі оплату не отримали іноземні видавці, які вкладали в проєкти перекладу власні кошти.
Український національний стенд на Франкфуртському книжковому ярмарку. Фото: Акім Карпач.

Також в УІК наголосили, що заборгованість перед закордонними компаніями загрожує розвитку українського книговидання.

"Це ставить під сумнів подальшу співпрацю Українського інституту книги з ними. Після розголосу нам буде іще складніше знайти тих, кого цікавить видання українських книжок за кордоном в наступних роках. До того ж, переклади з української все ще не мають достатнього попиту в різних країнах, а відсутність оплати вже зреалізованих проєктів лише ускладнить позицію української книги в світі", – написали представники установи.

Діяльність Українського інституту книги

Український інститут книги(УІК) – державна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, яка популяризує читання, підтримує книговидавничу справу і формує політику в книжковій галузі.

Зокрема, УІК активно просуває українську літературу за кордоном, бере участь у конференціях та створює впізнаваність України на світових книжкових ярмарках. Лише на Варшавському книжковому ярмарку були представлені 43 українських видавництва та стенд площею у 200 метрів. Крім того, Інститут був організатором роботи одного з трьох українських стендів на Франкфуртському книжковому ярмарку.

Україна - почесний гість Міжнародного книжкового ярмарку у Варшаві. Фото: Український інститут книги.

Третій рік поспіль УІК влаштовує Національний тиждень читання, в межах якого популяризує читання і об'єднує між собою видавців, книгарів, письменників і читачів.

Також Інститут підтримує бібліотеки: у липні 2023 року УІК запропонував бібліотекарям приєднатися до "мовчазної акції", щоб домогтися оновлення фондів актуальними книгами замість російських. В УІК зазначали, що вимагатимуть від Міністерства культури закласти в бюджет на 2024 рік 1,2 млрд грн для поновлення бібліотечних фондів.

"Українці мають право читати правдиву історію, класику без купюр. Насамперед це стосується східних і південних регіонів. Навряд чи вдасться це зробити впродовж року, двох чи трьох. Але чим раніше почнемо – тим раніше закінчимо", – підкреслила тоді директорка установи Олександра Коваль.

Читайте також: Бути своїми: Навіщо нам Національний тиждень читання

Реклама:

Головне сьогодні