Російського співака-пропагандиста внесли в список осіб, що загрожують нацбезпеці України

Марія Кабацій — 26 грудня 2023, 12:54

Міністерство культури та інформаційної політики України внесло російського співака-пропагандиста Ярослава Дронова (Shaman) до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Читайте УП.Культура у Telegram

Дронов їздив виступати перед російськими військовими на тимчасово окуповані території України та навіть зняв там відео на одну зі своїх пропагандистських пісень.

Крім Дронова, у 2023 році МКІП додав у список ще одного росіянина – російського актора Олексія Кравченка, відомого за фільмами "9 рота", "Солнцепьок", "Наш спецназ", серіалами "Бригада", "Спецназ" тощо, йдеться у відповіді відомства на запит "Інтерфакс-Україна".

Через зйомки у пропагандистському фільмі про війну на Донбасі "Солнцепьок" МКІП вносив Кравченка у список ще у жовтні 2021 року. Втім, у липні 2023 року "Детектор-медіа" виявив, що вже у листопаді того ж року його виключили зі списку нібито на підставі звернення СБУ.

Також у МКІП поінформували, що протягом 2023 року жодну особу з цього переліку не виключали. Тож на сьогоднішній день у ньому перебуває 213 осіб.

Пропагандист Shaman їздив виступати на окуповану частину Херсонщини

Нагадаємо, у рік повномасштабного вторгнення РФ в Україну до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, внесли чотирьох росіян: Володимира Соловйова, Дмитра Кисельова, Анну Семенович і Дмитра Пучкова. При цьому зі списку вилучили прізвище російського гумориста Максима Галкіна.

Список осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України, складає Міністерство культури на підставі звернень СБУ, РНБО чи Нацради з питань телебачення та радіо починаючи з 2015 року.

8 серпня 2015 року Мінкульт отримав від СБУ список з 14 осіб і створив Перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України.

Перебування особи в цьому списку означає введення в дію проти неї певних обмежень. Приміром, якщо мова про діячів кіногалузі, то Держкіно відмовляє у видачі державного посвідчення або припиняє дію посвідчення на показ фільмів, учасником якого є особа з переліку.

Читайте також: Мінкульт назвав 112 діячів культури, які загрожують нацбезпеці України

Реклама:

Головне сьогодні