На Харківщині від продажу врятували скарб, датований ІІ сторіччям до нашої ери. ФОТО

Марія Кабацій — 26 грудня 2023, 18:14

Харківська поліція врятувала від незаконного перепродажу скарб, датований ІІ сторіччям до нашої ери – набір бронзоливарника. Місцевий чоловік планував продати його через оголошення в Мережі.

Читайте УП.Культура у Telegram

Заяву до поліції подав керівник Національного музею історії України, побачивши на спеціальному сайті оголошення про продаж артефактів за 300 тисяч гривень, повідомила пресслужба Головного управління Нацполіції в Харківській області.

Правоохоронці встановили особу порушника – ним виявився 47-річний харківʼянин. Під час обшуку у нього вдома знайшли 21 кілограм предметів, що відносяться до культурних цінностей. Наразі поліція з'ясовує, яким чином артефакти опинилися у зловмисника.

У чоловіка знайшли 21 кілограм цінностей. Фото: поліція Харківської області

Про цінність знахідки УП.Культура розпитала археолога, співробітника Національного музею історії України, куратора виставки "День археолога: врятовані скарби" Максима Леваду.

"Це надзвичайно рідкісний скарб уламків серпів і інших знарядь, які належать до культури Ґава-голіград. Вона пов'язана із Західною Україною", – розповів Левада.

За словами археолога, найбільший предмет серед знайденого – це казан, втім саме менші предмети, уламки є цікавими для вивчення. "Сам скарб уламків є надзвичайно цікавим. Це скарб майстра, який використовував пошкоджене знаряддя як сировину. В історії людства бувають такі періоди, коли певні території відчувають голод на бронзу. І тоді старі предмети починають переплавлятися, перероблятися", – пояснив він.

Фото: поліція Харківської області

Левада висловив сподівання, що виявлений харківськими поліцейськими скарб можна буде вивчити на предмет території походження: "Скарби майстрів завжди маркують древні шляхи. В той час майстрами ставали люди, які не мали власної землі або не мали можливості її обробляти. Тож, щоб вижити, треба було багато виготовляти, швидко рухатися оцими маршрутами і продавати. Тому якщо ми це зможемо дослідити, то з'ясуємо багато інформації, яку у нас з вами ледь не вкрали".

Археолог уточнив, що перейти до вивчення знахідки фахівці зможуть вже після завершення суду. "Зараз визначається експертна установа. Я думаю, що відповідальне зберігання буде в нашому музеї. Потім буде проведена експертиза, потім суд. Ну а тоді почнемо все досліджувати", – розповів Левада.

Фото: поліція Харківської області

Він поділився, що у нацмузеї історії після Нового року поновлять виставку врятованих скарбів, яку відкривали у 2023-му до Дня археолога. "І якщо нам дадуть дозвіл бодай частину цього скарбу виставити, то ми ще додамо вітрину харківських поліцейських", – додав археолог.

Левада висловив власне спостереження, що правоохоронці розуміють важливість негайного розслідування таких справ та підкреслив, що найкраще просувається робота з порятунку культурних цінностей на сході країни.

"За цей рік по нашим заявам до поліції всі вилучення – це лівобережна Україна. Це Полтавська, Сумська область, зараз Харківська – області найбільш постраждалі, заміновані, зруйновані. Чим далі від кордону – тим гірше справи по наших заявах. І місто Київ теж", – зазначив Левада.

Читайте також: "Якщо музей потрібен, тільки щоб привести гостей, – створіть краще склад": директор Національного музею історії Федір Андрощук

Реклама:

Головне сьогодні