Зв’язки книжкового бізнесу з росіянами: журналісти та OSINT-фахівці провели розслідування

Анастасія Большакова — 29 грудня 2023, 14:21

Журналісти медіа "Сенсор" спільно з OSINT-агенцією Molfar дослідили, що на українському ринку досі працюють книжкові компанії, які продовжують вести бізнес із Росією.

Як зазначили у розслідуванні, серед них є два видавництва – Bookchef та "Форс Україна", а також онлайн-книгарня book24.ua.

Читайте УП.Культура у Telegram

"Після російської агресії та повномасштабного вторгнення прямо ввозити книги з РФ в Україну стало заборонено. Але росіяни знайшли вихід – всю додрукарську підготовку російські видавництва проводять у себе, а далі українська дочірня компанія-видавництво купує права на друк і виступає чисто в ролі принтера. Тоді як основний прибуток отримує Росія, витрачаючи ще менше коштів на дороговартісний процес. А потім ці видавництва навіть отримують гранти від українського уряду", – зазначили розслідувачі Molfar.

Зокрема, у тексті розслідування йдеться, що російське видавництво "Ексмо-АСТ" має декілька дочірніх компаній в Україні завдяки підприємцеві Ярославу Мариновичу.

"При дослідженні афілійованих з російським "Ексмо" компаній ще неодноразово спливає імʼя Мариновича. Він може бути реальним власником цих бізнесів. Зараз він співвласник мережі книгарень "Буква", також опосередковано володіє видавничою групою "КМ-Букс" через свою польську юрособу. Також юрособа YM Investment Ltd. разом із ТОВ "Дистрибуційна Книготорговельна Компанія" станом на грудень 2023 року залишається співвласником "Країни Мрій" – видавництва яке раніше також було проєктом "Ексмо" в Україні", – додали OSINT-фахівці.

Компанії, якими різною мірою володіє Ярослав Маринович. Фото: Сенсор.

Маринович ще в 2003 році створив філію ТОВ "Ексмо-Україна", яку після початку російської агресії у 2014 році перейменував на "Дистрибуційну Книготорговельну Компанію".

Пізніше, у 2016 році, бізнесмен переписав компанію на нині 81-річну українку Людмилу Божко. Розслідувачі наголосили, що співвласником стала компанія-офшор Мариновича YM Investments Ltd.

На жінку згодом оформили ще декілька бізнесів – онлайн-магазин book24.ua, видавництва Bookchef і "Форс Україна". Останнє купувало права і друкувало в Україні книжки видавництва "Ексмо".

Крім того, в 2020 році компанія отримала державний "ковідний грант" на суму понад 2 млн грн. Попри скарги інших видавців, "Форс Україна" допустили до участі – через те, що власниця має українське громадянство, правил ніхто не порушує. Видавництво Bookchef у 2021–2023 роках виграло 9 державних тендерів на загальну суму 196 300 грн.

Компанії Bookchef та book24.ua мають окремих бенефіціарів, доньку Божко – Наталію Плєхову, та її чоловіка Андрія Плєхова. Подружжя нібито керує цими компаніями, хоча розслідувачі підозрюють, що це підставні особи. Усі вони мають зв’язки з "Дистрибуційною Книготорговельною Компанією" Ярослава Мариновича.

Зв'язки українського книжкового бізнесу з російськими компаніями. Фото: Molfar.

Наталія Плєхова зареєструвала ФОП в Москві, веде бізнес з країною-агресором і має громадянство Росії з квітня 2022. Андрій Плєхов має зареєстровану картку російського "Сбербанку", а надруковані у 2022 році книжки видавництв можна знайти на російських сервісах, таких як WildBerries.

"Імовірно, Маринович може бути справжнім бенефіціаром цих бізнесів, а оформлення компаній на підставних осіб дозволяє йому опосередковано контролювати спільні з російським "Ексмо" проєкти", – зазначили "Сенсор" та Molfar.

Повне розслідування можна прочитати тут.

Читайте також: "Книжковий фестиваль 365 днів на рік". Олексій Ерінчак розкриває подробиці відкриття книгарні на Хрещатику

Реклама:

Головне сьогодні