На столичний Хрещатик повертається велика книгарня. ФОТО

Марія Кабацій — 8 грудня 2023, 11:43

У січні 2024 року на головній вулиці Києва відкриється велика книгарня. Про це УП.Культура повідомили в книгарні "Сенс", що і відкриє заклад.

Читайте УП.Культура у Telegram

"Сенс на Хрещатику" – так називатиметься нова книгарня, і розташується вона по сусідству з Київською міськрадою за адресою Хрещатик, 34. Раніше у цьому приміщенні був триповерховий магазин українського декору.

До створення книгарні долучились також інші українські компанії. Серед них – Work.ua, Alterra Group та Projector Institute.

На Хрещатику відкриють "Сенс". Фото надане книгарнею "Сенс"

Як написав засновник "Сенсу" Олексій Ерінчак, "два роки тому ми відкрили книгарню-кавʼярню на районі, щоб у сусідської спільноти було місце, де зустрічатись... Сьогодні ми маємо команду, впевненість та достатньо зухвалості, щоб реалізувати більш масштабний проєкт".

На Хрещатику відкриють книгарню. Фото надане книгарнею "Сенс"

Ерінчак переконаний, що відкриття нового книжкового простору саме на Хрещатику має стати поштовхом до розвитку всієї української культури: "Відкриваємось саме сьогодні, у розпал великої війни, бо віримо, що нам варто більше уваги приділяти нашій культурі. Культура не просто розважає, вчить чи втішає вона стає рупором змін і рушійною силою для розбудови громадянського суспільства".

На Хрещатику відкриють книгарню. Фото надане книгарнею "Сенс"

Це буде вже друга книгарня "Сенс" у Києві. Перша однойменна книгарня-кав’ярня відкрилася напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну – у грудні 2021 року. Буквально через тиждень після нападу росіян, 1 березня, "Сенс" відновив свою роботу для тих людей, які залишилися в Києві. Згодом книгарня стала волонтерським центром. Повноцінно книгарня запрацювала з травня 2022 року, коли до Києва повернулася більша частина команди.

Перший "Сенс" відкрили перед повномасштабним вторгненням

Книгарні на Хрещатику

В різні роки на головній вулиці української столиці працювало багато різних книгарень – "Планета", "Мистецтво", "Ноти", "Знання".

За приміщення останньої з них – "Знання", – яка пропрацювала на Хрещатику близько 75 років, декілька років йшла боротьба. Зрештою її закрили у 2012 році. У 2016 році тут відкрили заклад харчування, згодом перетворили на магазин одягу.

Книгарню "Знання" закрили у 2012-му. Фото: Г. Салай

Єдиною книгарнею, якій вдалося вціліти у безпосередній близькості до Хрещатика, стало "Сяйво". Воно розташоване на початку вулиці Великої Васильківської. Хоча за його приміщення теж довго йшла боротьба. Втім, книгарню, в якій часто бували Остап Вишня, Максим Рильський та Павло Тичина, вдалося відстояти і в листопаді цього року вона відзначила 79-ту річницю створення.

Книгарня "Сяйво книги"

Нещодавно поруч з головною вулицею Києва відкрили дві нові книгарні: у вересні 2023-го книгарню-кав'ярню RID на Майдані та книгарню-кав’ярню Видавництва Старого Лева на Михайлівській – у листопаді.

Книгарня RID

Читайте також: Місце мрій: чому книгарня нині більше, ніж просто магазин

Реклама:

Головне сьогодні