Кадровий дипломат може очолити Міністерство культури: хто такий Микола Точицький

Марія Кабацій — 4 вересня, 12:25
Кадровий дипломат може очолити Міністерство культури: хто такий Микола Точицький
Микола Точицький
пресслужба ОП

Напередодні стало відомо, що заступник голови Офісу президента України Микола Точицький може очолити Міністерство культури та інформаційної політики. УП.Культура розповідає, що про нього відомо.

Стежте за найважливішими подіями української культури в Telegram i WhatsApp!

Про те, що Точицький може очолити МКІП, яким після відставки Олександра Ткаченка у липні 2023 року керував у статусі т. в. о. Ростислав Карандєєв, пізно ввечері вівторка написала УП.

Повідомлялося, що у середу, 4 вересня, Верховна Рада звільнить низку міністрів, а наступного дня призначить їхніх наступників. Перелік остаточних кандидатів на посади міністрів мають визначити на засіданні фракції "Слуга народу" 4 вересня.

Серед прізвищ міністрів, яких планують відправити у відставку чи призначити на іншу посаду згадується Микола Точицький – йому прогнозують посаду міністра культури.

Микола Точицький
Микола Точицький у відряженні півднем України, листопад 2022
Mykola Tochytskyi / Facebook
ВІДЕО ДНЯ

Про це також повідомив у своєму Facebook журналіст УП Роман Романюк. "Дипломат Точицький з ОП буде міністром культури (не питайте)", – написав він.

"На Мінкульт – Микола Точицький (зараз замголови ОП)", – підтвердив інформацію про можливе призначення дипломата міністром культури журналіст РБК-Україна Мілан Леліч.

Хто такий Микола Точицький?

Микола Точицький народився 22 вересня 1967 року у Вінницькій області. У 1993 році закінчив Київський державний університет імені Шевченка за спеціальністю перекладач французької та англійської мов. У 1995 році – Інститут міжнародних відносин Київського університету імені Шевченка за фахом юрист-міжнародник. У 1999 році завершив навчання у Женевському центрі політики безпеки.

Під час навчання, у 1993-1995 роках, працював в Управлінні контролю над озброєнням та роззброєнням МЗС України. У 1995-1998 роках був третім та другим секретарем у посольстві України в Бельгії. Звідти знов повернувся до МЗС – у 1999-2000 роках першим секретарем відділу ОБСЄ та Ради Європи Управління європейської інтеграції, а у 2000-2001 роках радником відділу НАТО та європейської безпеки у Департаменті з питань політики та безпеки.

Микола Точицький на Конференції послів України
Микола Точицький на Конференції послів України у грудні 2021 року
Sofiya Shovikova / Facebook

Наступні роки працював радником Постійного представництва України при Раді Європи, директором Кабінету міністра закордонних справ, начальником Управління консульської служби МЗС, генеральним консулом України в Сан-Франциско.

У 2009 році отримав дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посла.

Точицький з дружиною
Точицький з дружиною
Mykola Tochytskyi / Facebook

У 2016-2021 роках був представником України при Європейському Союзі. У цей же період працював також послом України в Бельгії та в Люксембурзі й представником України при Європейському Співтоваристві з атомної енергії.

У 2021 році був призначений заступником міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. На цій посаді пробув до квітня 2024 року – тоді Точицького призначили заступником керівника ОП Андрія Єрмака. За інформацією УП, Точицький та Єрмак були однокурсниками в Інституті міжнародних відносин.

Реклама:

Головне сьогодні