Мінкульт розглядає скорочення кількості культурних закладів

Марія Кабацій — 26 червня, 15:32
Мінкульт розглядає скорочення кількості культурних закладів
Антоніна Вишневська

У Міністерстві культури та інформаційної політики розглядають питання скорочення мережі закладів культури у зв'язку з тим, що через війну населення України значно зменшується.

Про це заявив заступник міністра Тарас Шевченко на всеукраїнському форумі "Культура під час війни. Людський капітал", передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми маємо різке скорочення населення, звучали сьогодні цифри – із 40 до 30 млн. Постає непросте питання мережі закладів культури, кадрове забезпечення. Мережа має близько 30 тис. закладів культури. І непросте питання, яке потребує обговорення й консультацій: чи потрібна оптимізація, чи потрібне скорочення? Якщо скорочується різко кількість населення, чи має залишатися такою ж мережа закладів культури? Так, хотілося б, щоб у кожному селі була бібліотека, але, на жаль, села вимирають, сільське населення скорочується", – сказав Шевченко.

ВІДЕО ДНЯ

Також на форумі в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв повідомив, що за час повномасштабної війни культурна сфера втратила 18% працівників, а 13% закладів культури в Україні припинили свою діяльність.

"Станом на сьогоднішній день за понад два роки війни наша сфера культури втратила в усіх вимірах, в усіх ланках культурного продукування 18% працівників. Це не тільки митці, творці, це й ті, хто забезпечує роботу закладів", – цитує Карандєєва "Укрінформ".

Форум Культура під час війни. Людський капітал
У Києві проходить форум "Культура під час війни. Людський капітал"
Антоніна Вишневська

В.о. міністра пояснив, що так відбувається не лише через виїзд українців за кордон. За словами Карандєєва, люди свідомо полишають сферу культури.

"Люди не приходять у сферу, і це теж виклик. Не приходять, бо не бачать для себе майбутнього в мистецтві, в культурі. Не йдуть до мистецьких шкіл наші маленькі дітки, бо їх не ведуть туди батьки. Не йдуть абітурієнти до вищих навчальних закладів, бо так само не знають чи зможуть себе реалізувати в цій сфері. Всі ці виклики також стоять сьогодні перед нами, бо це теж втрата нашого людського капіталу", – додав він.

Карандєєв зазначив, що митець – це "надзвичайно дороговартісний людський продукт". Він уточнив, що середня вартість навчання одного митця для держави складає приблизно 2 млн грн.

Реклама:

Головне сьогодні