"Навіть з погрозами". Євген Нищук заявив про тиск на Шевченківський комітет

Марія Кабацій — 22 лютого, 17:12
Навіть з погрозами. Євген Нищук заявив про тиск на Шевченківський комітет
Кадр з фільму "Тарас. Повернення"

Голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Євген Нищук заявив про тиск на нього з боку команди одного з номінантів на премію, що не пройшов до наступного туру відбору.

Як зізнався Нищук в ефірі програми "Культура на часі", мова йде про авторів стрічки "Тарас. Повернення".

Цей фільм був висунутий в номінації "Кіно" і вибув з числа претендентів перед другим туром премії. Тоді в цій категорії залишилися два фільми: "Памфір" Дмитра Сухолиткого-Собчука та "Юкі" Володимира Мули.

На початку лютого комітет заявив, що визначився з лауреатами Шевченківської премії за 2024 рік. При цьому наголосив, що переможця в категорії "Кіно" цьогоріч не буде.

Зараз Нищук підтвердив, що на комітет з боку номінантів, які не пройшли відбір, "почався агресивний хейт, в тому числі навіть з погрозами". Крім того, за його словами, такого ж ставлення зазнали конкуренти, які продовжили боротьбу.

Голова Шевченківського комітету підкреслив, що поважає режисера фільму "Тарас. Повернення" Олександра Денисенка і підтримував цей фільм, але не міг тиснути на колег, змусивши їх голосувати по-іншому. "Це позиція комітету, 19 чоловік", – зауважив Нищук.

16 лютого на сайті Національної спілки кінематографістів з'явилася заява щодо відсутності лауреата Шевченківки в галузі кіномистецтва. Кіноспільнота висловила стурбованість тим, що незгода з ходом відбору одного з номінантів фактично позбавила премію одного з переможців.

"Сталося так, що після того, як один із конкурентів "Памфіра" не пройшов далі першого преміального туру (одразу скажемо: нам це рішення Шевченківського комітету видається помилковим), прихильники фільму, який мусив зійти з дистанції, і його автор розгорнули, сказати б, доволі потужну пропагандистську кампанію з метою дискредитації кінострічки "Памфір" і його режисера…

Не доводиться сумніватись у щирості захисників кінострічки "Тарас. Повернення", але ця щирість трансформувалась, по відношенню до "Памфіра", у вульгарну методу обпльовування і дискредитації мистецького твору, який інтерпретували і примітивізували у найгірших традиціях недавнього минулого", – зазначили автори заяви.

Про Шевченківську премію

Шевченківська премія – найвища творча державна відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Її вручають починаючи з 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.

Минулого року вручення Шевченківської премії супроводжувалося великим скандалом – шлях від оголошення лауреатів комітетом до президентського підпису під документом про їхнє нагородження зайняв довгих чотири місяці – вперше за історію незалежної України лауреатів премії не оголосили до дня народження поета.

Реклама:

Головне сьогодні