Премію Леся Курбаса здобув режисер незалежного харківського театру

Анастасія Большакова — 19 лютого, 13:57
Премію Леся Курбаса здобув режисер незалежного харківського театру
Театр "Нафта"

Державне агенство з питань мистецтв оголосило лауреата театральної премії імені Леся Курбаса. Ним став режисер та засновник незалежного театру “Нафта” Артем Вусик. Вперше від заснування премію присуджують представнику недержавної організації.

Про це повідомило Держмистецтв.

Вусик отримав нагороду за постановку моновистави “Веселка на Салтівці”, прем’єра якої відбулась у листопаді 2023 року.

Тизер вистави "Веселка на Салтівці"

Театральну премію Леся Курбаса присуджують професійним театральним режисерам за вагомий внесок у розвиток сучасного театрального мистецтва України. Від 2021 року заявки на участь у конкурсі можуть подавати не лише державні театри, а й громадські організації.

Дії вистави розгортаються вже під час повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Артем Вусик також зіграв роль головного героя постановки, адже, як зазначили у театрі, вистава – це автобіографічна історія.

Фрагмент вистави.
Фрагмент вистави.
Театр "Нафта"

“Веселка на Салтівці” – музична сюрреалістична трагікомедія про життя митця на Салтівці, одному з районів Харкова, що зазнав значних пошкоджень впродовж війни.

"Це наша спроба повернути промені радості в місце, яке все ще загоює рани від війни. Одночасно ми переосмислюємо традиційні уявлення та стереотипи про Салтівку. Намагаємося відчути поетичність району, який вважається хуліганським. А також побачити індивідуальний пейзаж цього місця серед нескінченних житлових масивів”, – розповідають про виставу в “Нафті”.

Фрагмент вистави.
Фрагмент вистави.
Театр "Нафта"

Торік жодного з кандидатів не відзначили премією через те, що вистави не відповідали критеріям. До них зокрема належать: художній пошук, новаторський характер, європейський контекст та сценічний експеримент. Проте уточнень щодо цих критеріїв на сайті немає.

Грошова нагорода переможцю складає 20 тисяч гривень. Раніше Артем Вусик в коментарі для Суспільне Харків поділився, що в разі перемоги усі кошти витратять на потреби театру.

Фрагмент вистави.
Фрагмент вистави.
Театр "Нафта"

“У нас завжди є потреба в тому, щоб покрити якісь наші пробіли або по оренді, або по обладнанню. Є нестача обігрівачів, бензину для генератора. Ці гроші не підуть мені в кишеню. Вони підуть у театр і вони там точно не будуть зайвими, тому що в незалежній інституції зайвих грошей не буває", – додав режисер.

Про незалежний театр “Нафта”

Театр "Нафта" з'явився в Харкові у 2018 році. Це незалежна платформа для митців, в якій немає фіксованої трупи та жорстких правил.

"На сцені ми прагнемо вступити у діалог із глядачами, підняти актуальні соціальні теми та спонукати людей ставити питання, відчувати та рефлексувати", – пишуть про театр засновники.

Вистави театру часто грунтуються на класичних творах, проте в різних інтерпретаціях. До прикладу, "Сватання на Гончарівці" Григорія Квітки-Основ'яненка перетворили на музичний перформанс "Страждання на Гончарівці", а "Гамлет" Шекспіра став квір-шоу з елементами стендапу. Також команда створює нові незалежні вистави, такі як "Щур", "Храм" та "Веселка на Салтівці".

Реклама:

Головне сьогодні