Вчені не можуть дійти згоди, чи корисно пити, скільки і кому

— 19 листопада 2009, 16:44

Проте британські експерти закликають ставитися до цих висновків з обережністю, повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на ВВС.

Дослідження було проведено в Іспанії - країні з відносно високим рівнем споживання алкоголю і низьким рівнем людей з ішемічною хворобою серця.

Експерти обстежили 15,5 тисяч чоловіків і 26 тисяч жінок у віці від 29 до 69 років.

Результати досліджень показали, що у чоловіків, які вживають алкоголь щодня в обсязі, еквівалетному приблизно одній чарці горілки, ризик серцевих захворювань знижується на 35%, а тих, хто приймає від трьох до 11 і більше чарок горілки на день - в середньому на 50%.

При цьому тип алкоголю, за словами експертів, не має значення. Вчені не можуть пояснити цей феномен, відзначаючи лише, що алкоголь допомагає виробляти ліпопротеїни, які ще називають "хорошим холестерином", що перешкоджає появі в судинах "поганого холестерину".

У представниць слабкої статі така залежність не виявлена. Експерти пов'язують це з тим, що жіночий організм по-іншому сприймає алкоголь і жіночі гормони оберігають від серцевих захворювань, йдеться в повідомленні.

Тим часом, інші експерти, зокрема британські, закликають "з обережністю" ставитись до висновків іспанських колег, попереджаючи, що надмірне вживання алкоголю збільшує ризик інших захворювань і що алкоголь щорічно забирає 1,8 млн життів на планеті.

Кеті Росс із британського фонду серцевих захворювань зазначила в інтерв'ю ВВС, що "в той час як алкоголь може забезпечувати обмежений захист одного органу, надмірне його споживання може завдати шкоди і серцю, і іншим органам, таким як печінка, підшлункова залоза і мозок людини".

Інший фахівець Джоан Мерфі відзначає, що, як показує практика, вживання алкоголю у великих кількостях втричі збільшує ймовірність серцевих нападів.

"Зв'язок між алкоголем і серцевими захворюваннями залишається суперечливим", - констатував професор лондонської школи гігієни та тропічної медицини Мартін Маккі.

"Хоча і є чимало підтверджень того, що помірне вживання алкоголю захищає людей, схильних до ризику серцевих захворювань - а з цієї групи виключені більшість людей у віці до 40 років - ми також знаємо, що багато хто недооцінює того, скільки вони п'ють. І результати нинішніх досліджень не можуть розглядатися як остаточні ", - підкреслив він.

Реклама:

Головне сьогодні