Експерти засумнівалися в ефективності "Таміфлю"

— 10 грудня 2009, 17:55

Приводом для сумнівів став проведений вченими метааналіз випробувань цих препаратів, які опубліковані в BMJ, повідомляють Медновости.

Вчені з Австралії, Італії та США оцінили результати 20 клінічних випробувань інгібіторів вірусного ферменту нейрамінідази - саме до цієї групи ліків відносяться озельтамівір ("Таміфлю") і занамівір ("Реленза"). Ще вісім випробувань в аналіз не ввійшли, оскільки у дослідників не було можливості незалежно звірити їх результати.

Провівши оцінку, експерти прийшли до висновку, що інгібітори нейрамінідази скорочують час зникнення симптомів грипу в середньому на день, однак не впливають на ризик розвитку ускладнень інфекції, таких як пневмонія.

Представник фармкомпанії Roche (виробника "Таміфлю") Девід Редді на сторінках того ж BMJ заявив, що вісім випробувань були неправомірно виключені з метааналізів. За його словами, врахування результатів цих випробувань не дозволив би експертам говорити про неефективність озельтамівіру для профілактики ускладнень грипу.

Редді також підкреслив, що Roche гарантує надійність, повноту та своєчасну публікацію даних, отриманих під час випробувань.

Шеф-редактора BMJ Фіону Годлі не задовольнили аргументи обох сторін. За її словами, дослідження міжнародної групи дослідників залишило багато важливих питань про ефективність препаратів без відповіді.

"Уряди по всьому світі витрачають мільярди фунтів на ліки, ефективність яких наукове співтовариство виявилося не в змозі оцінити", - сказала Годлі.

Пандемія грипу H1N1 значно підвищила продаж "Таміфлю" - препарату, рекомендованого ВООЗ для профілактики і лікування цієї інфекції. За розрахунками Roche, обсяги продажу ліків у 2009 році складуть 2,65 мільярда доларів.

Реклама:

Головне сьогодні