Депресія серед українців і у світі

Які причини депресивного стану людини? Наскільки поширена ця недуга серед українців, порівняно з іншими європейцями? Та як можна її попередити?

Причини та характерні ознаки

За останні кілька років все більше українців страждають від депресії, підтверджують і вітчизняні лікарі. Одна з причин її виникнення - нестабільна політична та соціально-економічна ситуація у державі.

Проте, за словами заступника директора Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України Валентини Мельник, важко назвати хоча б приблизну кількість українців, яким дошкуляє ця недуга. Оскільки офіційна статистика фіксує лише пацієнтів з важкими психічними розладами.

Саме ці хворі, згідно з законом України "Про психіатричну допомогу", перебувають на обліку у психіатрів і лікуються у стаціонарі або амбулаторно.

"Поганий настрій - це ще не депресія, адже сам цей термін вже означає "клініку". Для депресії характерними є низка фізичних ознак: порушення сну, розлади функцій кишечника (запори), а також понижена продуктивність праці та уповільнене мислення - тобто всі функції організму загальмовуються. І залежно від ступеня цього уповільнення ми оцінюємо міру вираження депресії", - зазначила Валентина Мельник.

Поганий настрій - це ще не депресія. Фото D Sharon Pruitt (Pink Sherbet Photography)
Різновиди депресій та групи ризику

Фахівці виокремлюють 2 види депресій: спадкова, яка має генетичний характер і депресія, яка викликана зовнішніми чинниками - тими ж стресами, зазначає психоаналітик Людмила Шамрай.

За її словами, у групі ризику люди з чутливою нервовою системою і офісні працівники: коли людина перебуває в стані енергетичної виснаженості, багато працює, перевтомлюється, не відновлює свої сили, неправильно харчується чи перебуває в приміщеннях, де є багато техніки.

Спосіб життя й мислення людини безпосередньо стосується нашого психічного стану, тому його потрібно правильно організовувати, зауважує Людмила Шамрай.

Депресія стала настільки широким поняттям, що обивателі включають сюди і серйозний психічний розлад, і поганий настрій.

Психолог Марія Журавель закликає бути уважнішими до своїх почуттів. Одна річ, коли людина потерпає від життєвих негараздів, стресів, емоційних переживань (наприклад, при втраті близької людини, після катастрофи чи зруйнованих планів)... Зовсім інша - коли починає руйнуватися психіка, змінюється сутність внутрішнього світу - це вже клінічна депресія.

"У клінічної депресії теж багато різновидів і тут застосовується уже психіатричне лікування, плюс пігулки. Я пігулки не прописую, лікую винятково психотерапевтичними методами, бо я психолог, а не лікар", - розповідає Марія Журавель.

Консультації психолога в Україні коштують у середньому 200 гривень на прийом.

У Чехії, за офіційною статистикою, з 10 мільйонів населення, діагноз "депресія" ставлять щороку 5 тисячам хворих. За даними чеських лікарів, до депресії у цій країні більше схильні жінки, ніж чоловіки і найчастіше її спалахи фіксують восени, повідомляє Радіо Свобода.

У Чехії депресія охоплює більше жителів Півночі та Сходу країни, де найвищий рівень безробіття. 5-15% хворих депресією закінчують своє життя самогубством. Самогубство не є хворобою багатих європейців. Причина передусім у кліматичних умовах життя (зокрема, в тривалих періодах без сонячного світла).

Цифри свідчать, що, чим далі на Південь Європи, тим менше самогубств. Зокрема, найменше їх у Греції, Іспанії, Італії та на Мальті. Чехія - країна в центрі Європи і займає статистичну середину. За останніми даними, щорічно закінчує життя самогубством в середньому 1,5 тисячі чехів і чешок.

Частіше посміхайтеся! Це радять психологи. Фото D Sharon Pruitt (Pink Sherbet Photography)
Депресія може бути "корисним товаришем"

Депресія, якщо до неї не ставитися трагічно, може бути і корисним товаришем, зазначає оптимістичний письменник і видавець Дмитро Капранов.

"Депресія допомагає нам переживати власні страхи, з нею можна робити висновки. Депресія завжди пов'язана з очікуванням поганого майбутнього (глобального чи локального, свого чи чужого). Якщо ви за допомогою депресії пережили страхи майбутнього - далі стає уже на порядок легше", - додає Капранов.

Психогігієнічні навички, тобто вміння людини керувати своїми емоціями, в українському суспільстві на низькому рівні, зазначає психолог Людмила Шамрай, а перенасичення негативом та постійна душевна напруга створює сприятливий грунт для розвитку депресії.

"Якщо людина знає, яким чином можна очистити своє тіло, то психіку вміють відновлювати фактично окремі одиниці", - додає психолог.

Одне з найбільших джерел позитивних емоцій - це сміх, продовжує Людмила Шамрай: "Посміхайтеся будь ласка! Прокинулися, ще не відкрили очі, але вже "вдягніть посмішку" на своє обличчя і згадайте щось приємне на цілий день. Очищувальні функції - плач - допомагає людині позбавлятися від негативних токсинів, які виробляються в організмі під час переживання негативних емоцій".

Гіподинамія, тобто малорухливий спосіб життя - ще одна з передумов розвитку депресії. Помірна фізична активність, а також повноцінний сон допомагають відновлювати душевні і фізичні сили, покращують психічне здоров'я.

"Радіо Свобода"

Реклама:

Головне сьогодні