Біологічний годинник і хвороби серця можуть бути пов’язаними – вчені

— 16 грудня 2009, 13:38

Збої в біогодиннику організму, які впливають на хімію тіла, пов'язують з багатьма хворобами, повідомляє ВВС.

За словами провідного дослідника професора Хітосі Окамура, останні дослідження вказують, що люди, які працюють у різні зміни, члени екіпажі літаків, які здійснюють рейси дальнього слідування, і особи з розладами сну мають підвищений ризик серцевих захворювань.

Високий кров'яний тиск - відомий як гіпертонія, - може призвести до серцевого нападу, інсульту, пошкодження нирок, а також багато інших проблем.

Багато генів були визначені як найбільш важливі елементи, складові біологічного годинника. Наприклад, миші, позбавлені пари молекул, відомих як криптохроми, мають ненормальний циркадний ритм.

За даними останнього дослідження, опублікованого в журналі Nature Medicine, ці миші вразливі до високого кров'яного тиску через аномально високі рівні гормону альдостерону, що спричиняє затримку води в нирках.

Дослідники з Кіотського університету показали, що біогодинник безпосередньо регулює ген, який відіграє ключову роль у виробництві гормонів.

Дослідники кажуть, що аналогічний ген зустрічається в людях. Вони підкреслюють, що необхідно ще попрацювати, щоб визначити, чи порушення циркадного годинника може призвести до підвищення кров'яного тиску у людей.

Але професор Окамура вважає, що дослідження дають перспективи для нових шляхів лікування гіпертонії.

"Ми знаємо, що існує сильна кореляція між часом доби і серцево-судинних подій, які часто збігаються з різким підвищенням кров'яного тиску рано вранці", - сказав професор Брайан Уїльямс, експерт з гіпертонії при Університеті Лестера.

Він зауважив, що деякі люди з високим артеріальним тиском, як відомо, характеризується високим рівнем альдостерону. Але додав: "Те, чого ми не знаємо, це наскільки поширеною ця мутація може бути при гіпертонії".

Він також підкреслив, що необхідні додаткові дослідження, перш ніж стане ясно, чи виявлені потенційні цілі для нових методів лікування.

Реклама:

Головне сьогодні