Вчені розкодовували процес формування спогадів

— 24 грудня 2009, 13:54

Дослідники вже давно знали, що синапс (місце дотику нервових клітин одна з одною або з тканинами, що містять нервові клітини) є одним з ключових елементів системи зберігання та обміну інформацією в мозку, повідомляє ВВС.

Тепер же, зазначають вчені університету в каліфорнійській Санта-Барабарі, вони зрозуміли, яким чином ведуть себе молекули, що знаходяться в синапсі, і як ця їхня поведінка призводить до "цементування" пам'яті.

Це дослідження може призвести до появи нових методів лікування таких захворювань як хвороба Альцгеймера, вважають автори.

Все більше фахівців вважають, що погіршення стану синапсу є однією з особливостей Альцгеймера: це захворювання призводить до того, що спочатку страждає коротка пам'ять, і лише потім негативні наслідки зачіпають і довготривалу.

Сильний синапс необхідний для закріплення спогадів, а цей процес передбачає вироблення організмом нових білків. Але яким чином організм контролює цей процес, поки не зрозуміло.

У ході експериментів з щурами, які проводилися в Санта-Барбарі, з'ясувалося: білки, необхідні для цементування пам'яті, виробляються лише тоді, коли "ввімкнено" РНК (рибонуклеїнова кислота; сукупність молекул, які передають генетичні повідомлення від ядра до інших складових клітини).

До того, як з'являється така необхідність, РНК перебуває в стані паралічу: її відключає якась молекула, яка теж містить білки. Коли ж приходить сигнал ззовні (наприклад, коли мозок фіксує щось цікаве, коли організм переживає щось незвичайне) ця блокуюча молекула розпадається на фрагменти, і РНК активується.

"Одна з причин, через які це може бути цікаво, полягає в тому, що вчених вже давно бентежить питання, чому, коли синапси укріплюються, відбувається деградація білків, і цей процес відбувається паралельно з синтезом нових білків, - пояснює Кеннет Козік з інституту нейробіологічних досліджень університету Санта-Барбари. - І ми вирішили цей парадокс. Ми продемонстрували, що розкладання білка і синтез білка дійсно йдуть паралельно. Розкладання робить синтез можливим ".

Ідентифікація тих білків, які потрібні мозку для фіксації спогадів, зрештою може стати дуже корисним відкриттям для людей, що страждають розладами пам'яті.

Судячи з останніми прогнозами, до 2050 року від різних форм недоумства на планеті будуть страждати 115 млн людей.

Реклама:

Головне сьогодні