Телевізор вкорочує життя

— 13 січня 2010, 11:01

Аби жити "довго й щасливо" австралійські лікарі радять проводити якомога менше часу на дивані перед телевізором, повідомляє "Німецька хвиля".

Головним аргументом спеціалістів є результати проведеного ними дослідження. Впродовж шести років Девід Данстен з Інституту серця та діабету в Мельбурні, а також його колеги спостерігали та обстежували 8800 австралійців.

Як повідомляють науковці в американському фаховому виданні "Circulation", ризик передчасної смерті від захворювань серця тих учасників дослідження, які проводили перед телевізором понад чотири години в день, удвічі перевищує ризик померти раніше тих учасників, які обмежувалися двома годинами телебачення.

Головною проблемою є нерухоме сидіння чи лежання перед телевізором.

"Адже при цьому наші м'язи не працюють, і ми не використовуємо накопичену енергію", - пояснює Девід Данстен. Це в свою чергу погіршує обмін речовин. Не зменшується ризик передчасної смерті навіть у тому випадку, якщо людина починає більше займатися спортом, зазначає Данстен.

Тобто чіткий взаємозв'язок між багатогодинним сидінням перед телевізором та ризиком передчасної смерті наявний незалежно від того, наскільки спортивною є людина, чи має вона зайву вагу, чи палить.

Звичайно, не менш шкідливим є і непорушне сидіння за комп'ютером. Як каже Девід Данстен, відсутність руху є небезпечною для життя. Він та його колеги закликають більше і частіше рухатися навіть у офісі. Так, наприклад, науковці радять підприємствам ставити у офісі один центральний сміттєвий ящик для паперу чи теку для збору пошти, аби працівники мусили вставати та рухатися.

Реклама:

Головне сьогодні