Безпечного кокаїну не буває – вчені

— 14 січня 2010, 14:10

Проблеми зі здоров'ям після вживання кокаїну можуть початися у кожного - це може бути серцевий напад, сильна аритмія, інсульт і навіть раптова зупинка серця, повідомляє ВВС

При цьому, підкреслюють вчені, ці наслідки не залежать від загального здоров'я серцево-судинної системи людини, яка вживала наркотик. Про це свідчать результати дослідження, які опубліковані в журналі European Heart Journal.

Незважаючи на те, що дослідження проводилося на південно-заході Іспанії, його автори стверджують, що результати цілком можна екстраполювати на всю Європу.

Докладно вивчивши обставини 668 раптових смертей чоловіків у віці від 21 до 45 років, медики виявили, що більше 20 з них пов'язані з вживанням кокаїну.

У більшості випадків причиною смерті стали порушення нормальної роботи серця, при цьому більшість чоловіків виявилися курцями, а крім того, разом з кокаїном і вживали алкоголь.

Керівник дослідження Хоакін Люсена назвав сукупність цих шкідливих звичок "смертельним коктейлем для серця".

"Наші результати показують, що вживання кокаїну викликає незворотні зміни в серці і артеріях, які можуть призвести до раптової смерті", - сказав він.

Ризик для здоров'я присутній незалежно від кількості вживаного наркотику, підкреслюють медики. У деяких загиблих від зупинки серця концентрація кокаїну в крові була вкрай невелика.

Реклама:

Головне сьогодні