Тест

Як морози впливають на наше життя?

Випробування морозами

За останні півстоліття зима в Україні потеплішала в середньому на два градуси. Снігу випадало все менше і менше, навіть у Карпатах. 20-градуснi морози ставали рідкістю. Щоправда, раз на десять років Небесна канцелярія видавала вдосталь і снігу, і морозів. Нинішня зима є якраз такою, повдіомляє "Радіо Свобода".

Сьогоднішня температура може протриматися у більшості регіонів до 29 січня, прогнозує керівник Українського Гідрометцентру Микола Кульбіда.

"Починаючи від 22- 23 січня, мінус 20-25 градусів - це мінімальна температура. На північному сході України до 29 - 30 градусів морозу вночі, і 15- 20 градусів морозу вдень", - розповідає Кульбіда.

Сильні морози - випробування не лише для людей, а й для їхніх автомобілів. Непереливки і моторам, і колесам: автошляхи України не в найкращому стані, а взимку й поготів.

"Серйозна ситуація ще ускладнюється, особливо по Миколаївській, Донецькій області. По всій Україні йде сніг, крім двох північних областей. А мінусова температура, сніг, та ще й сильний вітер - це найскладніше, що може бути. Наслідком такої погоди є ожеледиця та наморозки. Ніякі технології при мінус 10, мінус 15 не допомагають. Рух на дорогах зупинити ми не можемо і виправити ситуацію кардинально теж", - каже глава "Укравтодору" Вадим Гуржос.

Позитиви снігу та морозу

Колишній голова парламентського комітету з аграрних питань Іван Томич радіє тріскучим морозам і рясним снігам. Адже без снігу озимі культури вимерзають: "Сьогодні в усіх регіонах сніжний покрив достатній. В останні дні в деяких місцевостях випало до 25-30 сантиметрів снігу. Це прекрасна ковдра для хліба, який посіяний восени, для пшениці, для всіх озимих культур".

Ще один із позитивів морозу в тому, що людина загартовується (якщо, звичайно, тепло вдягатися і нормально харчуватися), переконує лікар Сильвія Ткаченко. Взагалі при мінусовій температурі ризик підхопити грип (коли міцний імунітет) менший, ніж при мрячній погоді та нульовій температурі.

"Більше хворіє людей, коли відлига. Бо коли йде мороз, то він нас не лише бадьорить, а й робить нас сильнішими. І в будь-якому разі мороз є перешкодою для вірусних інфекцій. Якщо добре вдягатися, достатньо харчуватися, пити, імунна система від того тільки сильнішає. Але найголовніше - це позитивний погляд на життя. Якщо дивитися на сніг і думати, як холодно і погано, то буде лише негативний вплив на організм та імунну систему", - радить лікар.

У морози хвороби чіпляються не так швидко, як під час відлиги. Фото "Радіо Свобода"

Небезпеки

Загалом, за даними Міністерства охорони здоров'я, за період з 18 грудня по 21 січня від переохолодження та обморожень померло 52 людини. Звернулись за допомогою у зв'язку з переохолодження 3245, з них 2118 було госпіталізовано.

Алкоголь - це одна з причин, чому люди замерзають, каже головний спеціаліст Луганського обласного управління охорони здоров'я Валерій Капиця. Людина напідпитку йде у нетверезому стані, падає, засинає і замерзає насмерть.

Жертви морозу - це не завжди бомжі. Так, цього року з 10 загиблих людей - жодного безхатченка. А з 263 жителів області, які постраждали від переохолодження та обмороження, лише кожен десятий був безпритульним, говорить Валерій Капиця.

"Звичайно, може навіть забезпечена людина йти по вулиці, не звернути увагу на вухо або ніс і відморозити. Ну, бомжам, звичайно найважче. Хоча (може, трішки блюзнірськи скажу), все-таки вони дуже живучі", - зауважує Капиця.

За словами фахівців, холод найчастіше вражає кінцівки, а також ніс, вуха і щоки. Проте обмороження може бути і при нульовій температурі, коли вологість підвищена, вітер сильний, а на людині промоклий одяг або взуття.

[L]Киянин Олексій знає, як вдягатися в мороз. Він уже не першу зиму торгує телефонними картками просто неба. Те, що нинішня пора року справді холодна, комфорту йому не додає, але він справляється. Переконує, що загартувався.

"Уже звик, навіть привчився. Народними методами гріємося - чай, кава, інші напої. Інколи в метро ходимо грітися. Я вже тут працюю три чи чотири зими, тож уже дійсно загартувався", - каже Олексій.

У холоди варто правильно одягатися - не лише тепліше, а й якомога зручніше. Лікарі радять відмовитися від тісного взуття та одягу - вони зменшують кровообіг, і людина швидше замерзає. Такий же ефект викликає вживання спиртного.

Зрештою, після оковитої або інших міцних напоїв тепло втрачається з усіма наслідками від цього.

Рятувальники МНС також не радять переносити у руках важкі предмети - сумки, кошики тощо. Адже таке транспортування сприяє здавленню судин рук, що сприяє їх швидкому замерзанню.

Сприятимуть обмороженню кінцівок й обличчя косметичні зволожуючі креми! Особливо треба берегтися від обмороження кінцівок хворим на судинні захворювання та цукровий діабет.

При виявленні ознак обмороження необхідно вжити наступних заходів.

При обмороженні першого ступеню, для якого характерно почервоніння кінцівок, необхідно помістити людину в тепле приміщення. Можна проводити масаж кінцівок.

Увага! Не слід зігрівати кінцівки за допомогою високої температури (на батареї опалення, гарячою чи теплою водою тощо) - перепади температури погіршують стан та наслідки при обмороженні.

При обмороженні другого-четвертого ступеню (блідість, втрата чутливості кінцівок) слід відігрівати постраждалого за допомогою теплого повітря (застосовувати фен та інші нагрівальні прилади) чи води, починаючи з температури 20 градусів і поступово підвищуючи до 33-34 градусів.

Якщо відігрівання неможливе або помітні ушкодження шкіри, а також при транспортуванні до медичних закладів, на обморожені місця необхідно накласти термоізолюючу (ватно-марлеву, вовняну) пов'язку.

Увага! Не слід відігрівати постраждалого з обмороженнями гарячою і теплою водою, бо швидке нагрівання може призвести до виникнення тромбозу судин та ускладнити перебіг захворювання.

За матеріалами Радіо Свобода, прес-служби МНС та прес-служби МОЗ