Заїкання таки спадкове – вчені

— 12 лютого 2010, 11:47

Американські вчені відкрили три видозмінених гени, які відіграють важливу роль у виникненні вад мовлення, повідомляє "Німецька хвиля".

Учені досліджували добровольців у Великобританії, Пакистані та США і зафіксували у піддослідних три видозмінених гени. Дві з цих мутацій були відомими і раніше, вони відповідають за певні порушення обміну речовин і регенерації клітин. Зв'язок з третім видозміненим геном було встановлено у людей вперше.

Учені обстежували групу зі 123 людей, серед яких були також родичі. Крім того, у дослідженні брали участь і 96 людей без мовленнєвих вад.

Як відомо, ця вада часто зустрічається серед родичів. Утім, конкретні пов'язані з заїканням мутації встановлено тільки тепер. Далі науковці хочуть встановити, як генетичні дефекти вливають на мозкові структури, котрі є важливими для безперебійного мовлення.

"Сотні років причини заїкання були загадкою для науковців, а також для тих, хто потерпав від цього недоліку", - каже Джеймс Бетті, директор Національного інституту вивчення глухоти та інших комунікаційних дефектів.

"Наше дослідження вперше називає конкретні генетичні мутації як причину заїкання", - цитує слова Бетті агентство dpa.

Близько одного відсотка дорослих людей у всьому світі заїкаються. Результати дослідження опублікував "New England Journal of Medicine".

Реклама:

Головне сьогодні