Червоне вино рятує мозкові клітини у разі інсультів

— 23 квітня 2010, 12:51

Згідно з результатами дослідження, які опубліковано в журналі "Experimental Neurology", речовина, яка міститься у шкірці кісточок темного винограду та має назву "ресвератрол", зменшує серйозні ушкодження мозку на 40 %, знижує утворення тромбів та допомагає одужанню, повідомляє "The Telegraph".

Професор Сільвейн Доре з Балтімора каже, що його дослідження дозволяє зробити припущення, що ресвератрол підвищує рівень ферментів, які захищають нервові клітини мозку від ураження. Тож, якщо трапляється інсульт, мозок в змозі захистити себе завдяки високому рівню ферментів.

Під час дослідів на мишах, дві години по тому, як вони одержували з їжею ресвератрол, вчені викликали у гризунів ішемічний інсульт, фактично припинивши кровопостачання до їхнього мозку.

Виявилося, що мозок гризунів, яким профілактично давали ресвератрол, зазнав значно менших ушкоджень порівняно з групою мишей, які цієї речовини не одержували.

Відповідно, їхній рівень ферментів на момент інсульту був нижчим, і мозкові клітини загинули.

Це вже не перший доказ того, що червоне вино має позитивний вплив на здоров'я - достатньо пригадати хоча б так званий "французький парадокс".

Попри те, що французи споживають багато масла, сиру та інших насичених жирів, вони мають відносно невисокий рівень серцево-судинних захворювань, що пов'язують саме із регулярним вживанням червоного вина.

Тим не менш, вчені підкреслюють, що, хоч алкоголь і зменшує ризик утворення тромбів, оскільки розріджує кров, водночас зловживання ним може підвищити ризик крововиливу в мозок.

"Ми радимо людям вживати алкоголь помірно. Це 2-3 юніти (близько 250-375 мл) на день для жінок та 3-4 юніти (375-500 мл) на день для чоловіків", - каже Андреа Лейн з Асоціації інсультів.

"Змінити свій спосіб життя: вживати здорову їжу, регулярно робити вправи, покинути палити - усе це може допомогти зменшити ризик інсульту", - додає науковець.

Реклама:

Головне сьогодні