Перша у світі операція з повної пересадки обличчя

— 23 квітня 2010, 18:18

Операцію тривалістю 24 години провели у клініці "Vall d'Hebron" у Барселоні. У ній взяли участь тридцять хірургів, пише "The Daily Mail".

Пацієнт, фермер близько 30 років, чиє ім'я зберігається у таємниці, одержав нові лицеві м'язи, шкіру, ніс, вуста, щелепу, зуби, піднебіння та вилиці. До цього часу дев'ять хірургічних спроб поновити його лице зазнали поразки.

П'ять років тому чоловік випадково відстрелив собі більшу частину обличчя, включаючи ніс та щелепу, залишивши замість них саму діру.

Трансплантація обличчя відбулася 20 березня, проте подробиці були оприлюднені лише зараз. Лікарі запевняють, що реципієнт швидко одужує та вже бачив своє відображення. Він пробуде у лікарні ще близько двох місяців.

"Пацієнт має шрами на чолі та шиї, проте у майбутньому їх не буде видно", - запевнила очільниця відділення пластичної хірургії лікарні Джоан Пере Баррет.

Донором для фермера став чоловік, що загинув у автокатастрофі. Проте пацієнт не стане повним його двійником - нове обличчя водночас нагадуватиме й обличчя донора, і його власне до нещасного випадку.

"Наша мета, аби за кілька тижнів він почав говорити та їсти, також як і посміхатись та сміятись", - каже Баррет.

Тепер найбільшою загрозою є можливе відторгнення трансплантату. Пацієнт змушений буде усе своє життя приймати потужні імунодепресанти, а також змиритися із підвищеним ризиком захворювання на рак. Ліки також можуть спричинити інші хвороби, як то діабет.

Організм Ізабель Дінуар, яка була першою пацієнткою, якій пересадили частину обличчя, двічі відторгав трансплантат, а француз, якому пересадили нове лице у два етапи, помер внаслідок інфекції, яка спричинила серцевий напад.

Важливо також, наскільки пацієнт зможе впоратися з психологічною проблемою втрати своєї ідентичності, що додасться до перенесених фізичних страждань.

Проте багато хто вважає, що результат вартий ризику.

"Є чверть мільйона людей у Великобританії із серйозними спотвореннями обличчя, яким не може зарадити реконструктивна хірургія", - стверджує хірург Пітер Батлер, який сподівається провести наступну подібну операцію у Лондоні, щойно з'явиться відповідний донор.

Вони, як висловився лікар, "живуть у сутінках" та рідко виходять з дому, аби не наражатися на безжальне людське витріщання, тож така операція була б єдиним шансом для них повернутися до нормального способу життя.

Реклама:

Головне сьогодні