Сміх допомагає при діабеті, серцевих хворобах і пухлинах

— 27 квітня 2010, 17:34

Під час дослідження, результати якого було представлено на Експериментальній біологічній конференції, добровольцям пропонували протягом 20 хвилин дивитися комедії.

По закінченні перегляду у піддослідних спостерігалось зниження рівня гормонів стресу, кров'яного тиску та холестерину, пише "The Telegraph".

Це означає, що "сміхотерапія" могла б стати засобом лікування серцевих хвороб та діабету. Спостереження має велике значення для літніх людей, яким може бути важко виконувати фізичні вправи.

Крім того, сміх - це чудовий засіб зняти стрес після напруженого робочого дня. У цьому переконаний і доктор Лі Берк з Університету Лома Лінда, Каліфорнія, який присвятив два десятиріччя вивченню впливу сміху на організм людини.

Він запевняє, що підйом, який ви одержуєте від простого хихотіння, можна порівняти з викидом ендорфінів під час фізичних вправ.

Ще в середині 1990-х Берк виявив, що сміх сприяє утворенню так званих "природних убивць" - лімфоцитів, що виробляються організмом для боротьби з пухлинами.

У 1997 доктор Берк проводив експерименти з пацієнтами, що страждали на діабет та серцеві хвороби. Одна група протягом року дивилася комедії, інша - ні.

Різниця виявилась приголомшливою. Наприкінці року група глядачів комедій вже потребувала значно менших доз ліків для зниження тиску. Кількість серцевих нападів виявилась нижчою на 8%, аніж в другій контрольній групі.

Рівень речовин, пов'язаних з артеріосклерозом та іншими серцевими проблемами, також знизився, тоді як кількість "хорошого" холестерину - який, як гадають, захищає від хвороб серця - зріс.

Також Берк дійшов висновку, що навіть саме очікування добрячого реготу корисне для здоров'я. Так, лише готуючись до перегляду комедії, людина вже одержує добрячу порцію ендорфінів.

Реклама:

Головне сьогодні