Кава може вберегти від раку, а чай - підвищити ризик ревматоїдного артриту

— 21 червня 2010, 14:56

Вчені стверджують, що 4 філіжанки кави на день здатні знизити ризик захворювання на рак ротової порожнини та горла.

Згідно з висновком науковців, опублікованим у журналі Американської асоціації досліджень раку, деякі з тисячі хімічних речовин зі складу кави здатні ефективно протистояти цій хворобі.

Привід для такого твердження американським науковцям дали результати 9 досліджень, які було проведено в Європі та Америці. Науковці порівнювали звички вживання кави в 5 тисяч пацієнтів, хворих на рак, та 9 тисяч здорових осіб.

[L]

Врахувавши такі фактори як куріння, харчування та вживання алкоголю, вчені дійшли висновку, що люди, які регулярно ласують кавою, мають на 39% нижчий ризик захворіти на рак аніж ті, хто взагалі не вживає цей напій. Лише у Британії від цієї хвороби щорічно помирають 1800 осіб.

Серед факторів, що можуть спричинити захворювання на рак ротової порожнини та горла, називають паління та алкоголь, а також погане харчування та шкідливий вплив ультрафіолету.

Тривожними симптомами є виникнення в роті виразок, що важко загоюються, плямок або наростів, складнощі або больові відчуття під час жування.

Згідно з результатами попередніх досліджень, кава також здатна знижувати ризик онкологічних захворювань підшлункової залози, товстої кишки, мозку та стравоходу.

Між тим, надмірне захоплення чаєм може збільшити ризик захворювання на ревматоїдний артрит, застерігають науковці. У людей, що звикли до чаювання по чотири рази на день або більше, він може сягати 78%.

Здивувало науковців те, що жодної подібної закономірності щодо вживання кави виявлено не було.

"Це змушує нас замислитись, що ж таке є в чаї або у методі приготування чаю, що спричиняє значне збільшення ризику розвитку ревматоїдного артриту", - каже дослідник з Медичного центру Університету Джорджтауна Крістофер Коллінз.

Результати дослідження, у якому взяли участь 76 тисяч жінок віком від 50 до 79 років, було представлено на щорічному конгресі Європейської ліги боротьби із ревматизмом у Римі..

Реклама:

Головне сьогодні