Через спеку повітря наповнилося отрутами

— 29 липня 2010, 13:18

У зв'язку з аномальною спекою в повітрі збільшується кількість шкідливих речовин - формальдегідів, які згубно впливають на слизисту, серцево-судинну системи та органи дихання, повідомляє "Сегодня".

Так, у липні, як розповіли в Центральній геофізичній обсерваторії, вміст формальдегідів перевищив гранично припустиму концентрацію у 5 разів! Для порівняння: у червні він складав усього 3,3 рази, а в лютому - 0,3.

"Пояснюється це тим, що формальдегіди утворюються в результаті фотохімічної реакції окису азоту та вуглеводнів, що є у вихлопах авто та підприємств", - пояснює начальник відділу інформації про стан хімічних забруднень природного середовища ЦГО Ірина Колесник.

"Велика кількість сонячного світла і висока температура підсилюють ефект синтезу, тому цих речовин у повітрі більше. Цей показник завжди підвищується влітку, але зараз це особливо помітно, тому що такої спеки давно не було", - додала вона.

Найбільш забруднені точки у столиці традиційні: площі Бессарабська та Перемоги. Це пояснюється не тільки великим скупченням авто, але і тим, що вони розташовані в низинах - там погано продувається повітря.

В обсерваторії кажуть, що раніше підвищену концентрацію шкідливих речовин показували проби і на Московській площі, але пост спостереження там зараз через реконструкцію відключений.

У той же час найчистіші точки - вулиця Довженка, бульвар Лесі Українки (верхня частина), Гідропарк, Оболонський проспект і вулиця Скляренка. Вони добре продуваються, а в Гідропарку немає авто і багато зелені.

Головний токсиколог Міністерства охорони здоров'я Борис Шейман пояснив, що вдихання формальдегідів негативно позначається майже на всьому організмі: пропалює слизисту в роті та носоглотці, може ушкодити внутрішні органи.

"Але це лише у великих концентраціях. У даному випадку проходить повільне насичення організму", - зауважує Шейман. Тобто бити на сполох слід тим, хто живе біля Бессарабки або тієї ж площі Перемоги - вони вдихають отрути постійно.

Для якнайшвидшого виведення їх з організму треба пити побільше рідини, а в приміщеннях встановлювати очищувачі повітря. Вони коштують від 1 до 3 тисяч гривень, в залежності від розмірів приміщення, яке потрібно очищати.

Реклама:

Головне сьогодні