Новий "супермікроб" може зробити усі існуючі антибіотики безсилими

— 13 серпня 2010, 10:37

Аналізи виявили ензим із назвою New Delhi-Metallo-1 (NDM-1) в пацієнтів, що їздили до Азії заради косметичних операцій, трансплантацій та лікування раку, повідомляє The Telegraph із посиланням на журнал Lancet Infectious Diseases.

Знайдений ензим виявився приєднаним до бактерії E.coli, що спричиняє інфекційні захворювання сечовидільних та дихальних шляхів.

До того ж, NDM-1 має здатність "перестрибувати" від однієї бактерії до іншої. Експерти висловлюють побоювання, що він, "прикріпившись" до більш небезпечних хвороб, зробить і їх нездоланними для антибіотиків.

"Мікроб" навіть є стійким до карбопенемів, класу антибіотиків, який застосовують тоді, коли решта виявляється безсилими.

Експерти знайшли NDM-1 в Індії, Пакистані та Бангладеш, й змушені були визнати, що ензим є більш розповсюдженим, ніж вважали досі.

"Схоже, проблема NDM-1 стане істотно серйознішою в майбутньому... Потенціал для широкого міжнародного розповсюдження NDM-1 й того, що він стане ендемічним по всьому світі, є чітким та жахаючим", - застерігають співавтори дослідження, професори Тімоті Волш та Девід Лівермор.

Антибіотики легко можна придбати без рецепту в багатьох країнах Азії, і це, як вважається, сприяє тому, що не знищені до кінця інфекції стають резистентними до ліків.

Лікарі знайшли NDM-1 в молодої жінки, яка мала інфекцію сечовидільних шляхів, а також в пацієнта, що заразився під час трансплантації нирки та лікування раку.

Пацієнтові, що став жертвою ДТП в Індії, NDM-1 потрапив до кісток через перелам ноги, а інший одержав його під час операції з абдомінопластики.

Як побоюються науковці, колись смертельні, небезпечні хвороби, які медицина вже навчилася успішно долати, в подальшому зможуть "використати" цей ензим.

"Ризик полягає в тому, що є ензим із дуже сильною резистентністю і якщо він поєднається з особливо загрозливою бактерією, в цьому може полягати небезпека", - зазначив Лівермор.

Реклама:

Головне сьогодні