Українців не примушуватимуть ходити на медогляд

— 14 вересня 2010, 17:46

Українців не будуть примушувати до диспансеризації. Про це йдеться в роз'ясненні Міністерства охорони здоров'я.

"Диспансеризація не є обов'язковою. Примушувати громадян до проходження диспансеризації ніхто не збирається. Громадяни України повинні самі бути зацікавлені у проходженні диспансеризації, у тому числі знайти час для її проходження", - йдеться в роз'ясненні.

Щодо даних про стан здоров‘я людей, які пройшли диспансеризацію, то вони становитимуть конфіденційну інформацію про особу, яка охороняється законом.

В разі, якщо згодом в Україні буде запроваджено систему загальнообов‘язкового державного медичного страхування, дані, отримані в ході диспансеризації, можуть бути використаними для персоніфікації запланованих видатків для медичного обслуговування людини, і жодного порушення права на приватність в цьому не вбачається, зазначили в МОЗ.

Одною із складових диспансеризації є профілактичні медичні огляди населення.

Наказ набере чинності після державної реєстрації у Міністерстві юстиції та офіційного опублікування.

[L]В МОЗ також роз'яснили, що основною передумовою для розробки та прийняття наказу про медогляд є незадовільний стан здоров'я громадян України.

Проявами цієї ситуації є низький рівень очікуваної тривалості життя населення України - 68,2 роки (розрив з середньоєвропейськими показниками становить понад 6, а з показниками країн Європейського Союзу - понад 10 років); високі показники загальної смертності населення (16,3 на 1000 населення), які вдвічі перевищують показники країн ЄС, а показники смертності населення у працездатному віці - в 2-4 рази.

Також лікарі відзначають різке вираження феномена чоловічої "над смертності" (коли смертність чоловіків у середній віковій категорії (25-44 роки) майже в 4 рази перевищує смертність жінок аналогічного віку); один з найвищих в Європейському регіоні рівень природного спаду населення (-4,2 на 1000 населення), що веде до депопуляції населення швидкими темпами.

Реклама:

Головне сьогодні