Американські вчені відкрили ген сп'яніння

— 20 жовтня 2010, 15:26

Виявлений вченими ген CYP2E1, що розмістився на кінці десятої хромосоми людини, несе в собі "закодовану інструкцію" до створення ензиму, який руйнує алкоголь, повідомляє The Тelegraph.

У подальшому ліки, які б посилювали ефект цього гену, могли б застосовуватися для того, аби зробити гульвіс чутливішими до алкоголю або ж допомагати їм протверезіти, кажуть дослідники.

[L]

Американські науковці відкрили цей ген під час дослідження, до якого були залучені 237 студентів. Один з батьків кожного піддослідного мав алкогольну залежність, на відміну він самих добровольців.

Студентам давали випити алкогольний напій та через деякий час розпитували про те, почуваються вони сп'янілими чи тверезими, бадьорими чи сонними.

Дослідники переконалися - реакція добровольців на алкоголь була тісно пов'язана із їхньою генетичною структурою.

"Ми виявили ген, який захищає від алкоголізму та на додачу має дуже потужний ефект", - каже один з провідних авторів дослідження, представник Університету Північної Кароліни професор Кірк Вілхелмсен.

"Проте алкоголізм є дуже непростою хворобою й існує чимало складних причин, чому люди п'ють. Це може бути лише однією з причин", - додає він.

Науковці мають припущення, що ефект CYP2E1 відносно чутливості людини до алкоголю пояснюється інтенсивним утворенням вільних радикалів безпосередньо в мозку.

Результати були опубліковані в журналі "Алкоголізм: клінічні та експериментальні дослідження".

Реклама:

Головне сьогодні