Медики вперше вилікували хворого на СНІД

— 16 грудня 2010, 17:30

Пацієнт німецьких лікарів, що страждав на ВІЛ-інфекцією і лейкоз, залишається здоровим через три роки після лікування.

Американцю, який живе в Берліні, в 2007-му році зробили пересадку кісткового мозку для лікування раку крові, що розвинувся на ґрунті ВІЛ-інфекції. Тоді чоловікові, ім'я якого не розголошується, було 42 роки.

Лікарі клініки Шаріте, що спостерігали за пацієнтом, підібрали донора, який був не лише сумісний з ним за антигенною структурою тканин, але й був генетично несприйнятливим до ВІЛ.

Така несприйнятливість обумовлена особливою мутацією, яка змінює структуру рецептора CCR5 імунних клітин, з яким зв'язується вірус. Ця мутація, що позначається як CCR5-Δ32, зустрічається приблизно у 5-14% людей європеоїдної раси.

Через три роки після пересадки кісткового мозку у пацієнта не виявляється жодних ознак лейкозу та наявності ВІЛ в організмі, передає Лента.ру з посиланням на АР.

Як пояснив визнаний фахівець зі СНІДу з Алабамського університету в Бірмінгемі Майкл Сааг, цей випадок є цікавим підтвердженням того, що з використанням "екстраординарних заходів" людину можна повністю вилікувати від ВІЛ-інфекції.

Однак, учений підкреслив, що подібна методика дуже дорога і небезпечна (від ускладнень пересадки кісткового мозку помирають не менше 5% пацієнтів), щоб застосовувати її масово.

Тим більше що сучасна лікарська терапія стримує розвиток інфекції десятиліттями, а можливість підібрати відповідного донора є далеко не завжди.

Тим не менш, подібне лікування може розглядатися, якщо у пацієнта з ВІЛ-інфекцією розвивається рак крові, що само по собі вимагає трансплантації кісткового мозку.

Реклама:

Головне сьогодні