Тест

Їжа для високого IQ

Чи траплялось, що, зайшовши до кімнати, ви забували, що саме хотіли зробити? Зупинялись і згадували. Потім повертались і ще раз проходили той самий маршрут у надії згадати.

Можливо, ви списуєте це на звичайну забудькуватість, але втрата пам'яті відбувається поступово та непомітно, і щоб розумова діяльність була ефективною, а пам'ять - чіткою у будь-якому віці, переконайтеся, що ваша їжа для роботи мозку від ушкоджень та збагачують їх цінними речовинами.

Для цього:

Вибирайте цільнозернові продукти. А ще краще - суміші цільнозернових продуктів, такі як крупи, пшеничні висівки, зародки пшениці та макаронні вироби із цільного зерна. Зернові є багатим джерелом вітаміну В12 і містять так звані складні вуглеводи, які забезпечують мозок енергією протягом тривалого періоду та підвищують розумову діяльність протягом дня.

Зміцніть пам'ять природними вітамінами. Дослідження показали, що споживання їжі, багатої на фолієву кислоту, вітаміни B12 і В6, покращує коротку та тривалу пам'ять. Фолієва кислота і вітамін В12 допомагають запобігти надмірному утворенню гомоцистеїну - речовини, яка підвищує ризик виникнення хвороби Альцгеймера.
Гомоцистеїн також накопичується при сидячому способі життя і зменшується при фізичних навантаженнях.

Джерелами фолієвої кислоти крім цільнозернових продуктів є зелені листові овочі, боби, пивні дріжджі, печінка.

Вживайте жирну рибу для спритності розуму. Саме так, бо в океанічній та морській рибі є унікальні омега-3 жирні кислоти, без яких не можуть повноцінно працювати ні сіра речовина мозку, ні нервова система в цілому, адже оболонки нервових клітин на 70% складаються із жиру: погіршується пам'ять, інтелект, виникають депресія та агресія.

Ідеальний вміст цих жирних кислот є у скумбрії та оселедці.

Вчені медичного центру Chandler з університету Кентукі дослідили, що присутність омега-3 жирних кислот майже у 2 рази покращує стан нейронів (нервових клітин). Але якщо вам не до вподоби запах чи смак жирної морської риби, вживайте риб'ячий жир або олію волоського горіха та льону, лляне та сезамове насіння - там також є високий вміст цих кислот. Ігнорування цих продуктів, на жаль, гарантовано підвищує ризик розвитку хвороби Альцгеймера і втрату пам'яті. Риба також містить йод та фосфор, які поліпшують ясність розуму.

Не забувайте про чорницю-чарівницю.
Так, саме щоденне вживання хоча б мінімальної кількості чорниці у будь-якому вигляді (мороженої, сушеної, перетертої з цукром, у пігулках), згідно досліджень Tufts University демонструє, що екстракт чорниці, який містить речовину лютеїн, поліпшує короткочасну пам'ять.

Озбройтесь томатною бронею. Лікопен, один із найпотужніших антиоксидантів, знайдений у помідорах, може допомогти захистити оболонки нервових клітин від ушкодження агресивними вільними радикалами, які, масивно атакують та бомбардують клітини та ушкоджують генетичний матеріал клітини - її ДНК.

Властивості лікопену не зникають при тепловій обробці помідорів, зберігаються у томатних соусах та пастах (при умові, що вони виготовлені з помідорів, а не є просто червоною сумішшю, яку нерідко називають "томатною"), та підсилюються у присутності корисних олій, зокрема, оливкової.

Помідори покращують пам'ять. Фото zoomi.com.ua

Професор David Snowdon з університету Кентукі у масштабному проекті "The Nun Study" показав результати вражаючих досліджень впливу лікопену на координацію рухів літніх людей: ті, хто регулярно вживав помідори чи продукти з них, зберігали не лише кращу пам'ять, але мали змогу самостійно доглядати за собою. Регулярно вживаючи томато-продукти можна попередити розвиток недоумства, зокрема, хвороби Альцгеймера. Щоденною нормою лікопену є 16, 5 мг.

Для довідки: у 2х столових ложках міститься лікопену:
Томатна паста - 16 мг
Томатний соус - 5 мг
Томати консервовані - 3 мг
Томатний сік - до 1 мг.

С-вітамінізуйтесь. Мільйони разів на секунду молекули вітаміну С жертвують один із своїх електронів для нейтралізації вільних радикалів, які пошкоджують нервові клітини. Мозок має пріоритет для зберігання організмом вітаміну С, який зосереджений в рідині навколо нейронів майже у 100 разів вище, ніж в інших частинах тіла.

Коли рівень вітаміну С стає недостатнім, організм забирає його з інших тканин тіла для підтримки адекватного рівня в мозку. В іншому випадку, мозок може бути буквально знищений вільними радикалами в лічені хвилини. Найкращими джерелами вітаміну С є настій шипшини, квашена капуста, чорна смородина (морожена та перетерта з цукром), петрушка, лимони. Денна норма вітаміну С - 80-100 мг (збільшується під час простудних захворювань).

Посмакуйте жменькою гарбузового насіння. Цинк, що міститься у насінні гарбуза має життєво важливе значення для зміцнення пам'яті та мислення. Цей мінерал ще називають мінералом інтелекту, оскільки за його участю організм виробляє спеціальні білки, які захищають клітини від ушкодження (за даними американського The Journal of Nutrition).

Закохайтесь у броколі. Бо цей дивовижний овоч - відмінне джерело вітаміну К та магнію, які підвищують пізнавальну функцію та розумову діяльність мозку завдяки покращенню передачі нервових імпульсів від клітини до клітини. Вчені з Ching Hua University у Пекіні дослідили, що багата магнієм їжа покращує пам'ять та концентрацію уваги у будь-якому віці.

Пийте чай із шавлії - трави мудреців. Ще з часів Гіпократа за шавлією закріпилась репутація зілля, що поліпшує пам'ять, оскільки воно містить речовину, що запобігає старечій деменції та хворобі Альцгеймера. Британські дослідники із Medicinal Plant Research Centre (MPRC) та Northumbria University показали, що чай із шавлії допомагає покращити пам'ять.

Додайте горіхи для мозкової втіхи. Дослідження, опубліковане в American Journal of Epidemiology Оксфордського університету підтверджує, що вітамін Є запобігає погіршенню пам'яті. Горіхи є чудовим джерелом натурального вітаміну Є, який також міститься у листових зелених овочах, насінні, яйцях, коричневому рисі і цільнозернових продуктах.

Горіхи теж корисні для мозку. Фото IainBuchanan


Підвищіть IQ олією примули вечірньої. Поєднане вживання риб'ячого жиру та олії примули вечірньої, можуть підвищити розумові здібності у дітей. Дослідження нутриціологів з Durham County Council і Менсфілд коледж в Оксфорді, свідчать, що 40 % дітей поліпшило навички читання та концентрації уваги при прийомі цих добавок.

Підживіть мозок какао-бобами та зеленим листовим чаєм. Саме бобами, а не так званими шоколадними цукерками та какао напоями з апаратів, і саме листовим чаєм, а не порохоподібною сумішшю неясного походження у пакетиках, де є лише сліди цих прекрасних продуктів, які дуже багаті на антиоксиданти, катехіни та багато інших корисних для здоров'я речовин.

Продукти з високим вмістом какао-бобів при регулярному вживанні дають енергію, захищають нейрони та покращують їхні функції. А унікальна речовина із важковимовною назвою епігаллокатехін галлат (EGCG), яку виявили у зеленому чаї, протидіє раку мозку, запобігає старінню і тонізує мозкову діяльність.

Рецепт "Укріплення даху"
(покращує роботу мозку; вживати у першій половині дня).
Змішайте 1 столову ложку 100% какао порошку з чашечкою кави еспрессо, склянкою несолодкого соєвого молока, додайте 1/3 чайної ложки кориці та каєнського пекучого перцю на кінчику ножа і ретельно змішайте. Випийте..... !
Рецепт використовували ще стародавні ацтеки, і застосовують сучасні дієтологи, тому що цей цілющий напій забезпечує організм якісним протеїном із соєвого молока, стабілізує цукор крові завдяки кориці, тонізує роботу мозку кофеїном кави та теоброміном шоколаду, покращує обмінні процеси у клітинах мозку завдяки кайенському перцю.

Перефразовуючи відомий вислів "не хлібом єдиним", тобто не лише їжею, але фізичними вправами, достатнім сном, і позитивним настроєм на життя, живе людина. І "є тільки два способи прожити своє життя: перший - так, ніби ніяких чудес не буває, другий - так, ніби все на світі є дивом", - казав Альберт Ейнштейн. Таки так, бо наше здоров'я і наше життя є унікальними. Бережімо себе!:)

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог