Створено нову вакцину від туберкульозу

— 26 січня 2011, 14:30

Розроблені раніше вакцини від туберкульозу (наприклад, БЦЖ) необхідно вводити до контакту з збудником інфекції - мікобактерією. Однак, такі препарати не захищають від зараження туберкульозом, а перешкоджають розвитку захворювання вже після інфікування.

Завдяки наявності латентної форми, збудник туберкульозу здатний активуватися через десятиліття після зараження, коли придбаний після вакцинації захист ослабне.

Датські фахівці розробили вакцину, яка діє як на латентну, так і на активну форми мікобактерій.

Звіт про дослідження групи фахівців данського Державного інституту сироваток (Statens Serum Institute) під керівництвом Петера Андерсена опублікований в журналі Nature Medicine, пише Лента.ру.

До складу експериментальної вакцини входить білок, що синтезується латентними формами мікобактерій, а також антигени, що забезпечують імунну відповідь на активних збудників інфекції.

Таким чином, це щеплення стимулює вироблення Т-лімфоцитів-хелперів, які посилюють імунні реакції як у відповідь на наявність в організмі білка латентних форм, так і відносно активних мікобактерій.

Андерсен підкреслив, що нова вакцина може бути використана для профілактики розвитку туберкульозу після контакту з інфекцією. За його словами, препарат підходить для додаткової вакцинації дітей та підлітків, які вже контактували зі збудником.

Реклама:

Головне сьогодні