Щоденне вживання алкоголю може захистити від хвороб серця - вчені

— 23 лютого 2011, 14:34

Одна порція алкогольного напою на день може на чверть знизити ризик виникнення проблем із серцем, переконалися канадські вчені, проаналізувавши загалом дані попередніх досліджень.

Причому позитивний вплив алкоголю, який помітили фахівці, не залежав від напою, якому надавали перевагу піддослідні, повідомляє The Daily Mail.

Помірне вживання алкоголю однаково корисне як для жінок, так і для чоловіків, йдеться у звітах науковців, опублікованих у British Medical Journal.

Результати попередніх досліджень і раніше вказували на цей факт, проте, на думку експертів, таке твердження стає "прикриттям" для шкоди, яку спричиняє організму зловживання алкоголем - від захворювань печінки до передчасної смерті.

Люди, які в середньому вживають щодня близько однієї порції алкоголю, виявилися на 14-25% менш схильними до розвитку серцевих хвороб, ніж прихильники тверезого способу життя. Такі результати одержала група експертів з Університету Калгарі, що в Канаді, проаналізувавши дані 84 попередніх досліджень.

Експертам ще не вдалося виявити, як саме споживання алкоголю захищає від захворювань серця. Однією з версій є те, що він допомагає тілу більш ефективно метаболізувати глюкозу, а також зменшує згортання крові.

Окрім того, вино містить флавоноли - речовини, що покращують циркуляцію крові. Червоне ж вино підвищує в ній рівень "хорошого" холестерину.

Як зазначила науковець Сюзан Брін, оптимальною щоденною дозою для жінки є 15 грамів алкоголю, а для чоловіка - 30 грамів.

Реклама:

Головне сьогодні