1% ліків в Україні фальсифіковані

— 17 березня 2011, 18:49

Про це заявив на прес-конференції в четвер голова Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України Олексій Соловйов.

Найбільше фальсифікують розрекламовані медичні препарати. Лідерами в 2010 році були: Мезим, Фестал, а також Кетанов. Останній потрапив до цього списку через популярність серед українців.

"Фальсифікують в основному все, що рекламують. Кетанов - рецептурний препарат, але потрапив в цей перелік, бо його реалізація досить висока в нас. За останні три роки ми виявили 48 випадків фальсифікованого Кетанову. Проблема однозначна з цим препаратом", - відмітив голова Держлікінспекції.

Фальсифікованого Мезиму ж протягом останніх двох місяців не виявляли, запевнив Соловйов, тому що в серпні минулого року знайшли підприємство, яке випускало підробку.

Фальсифікат в промислових об'ємах виготовляють для українців саме в Україні. "Безумовно якась частина поступає у вигляді контрабанди у сумках, тобто - це не промислові об'єми. Промислові об'єми ми виявляли на території України", - розповів голова Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів.

Найбільше неякісних медикаментів виявляли в лікувальних закладах. "В процесі наших контрольних заходів ми більшою мірою фіксуємо чи то зберігання, чи то обіг лікарських засобів саме в лікувальних закладах. Що стосується реалізації в аптеках лікарських засобів - там порушення є, але вони незначні. З лікувальними закладами все дещо гірше", - додав Соловйов.

Розквіт вітчизняного фальсифікату замовлений невеликими штрафними санкціями, які становлять 1500 гривень, вважають експерти.

Проте динаміку появи фальсифікатів важко відмітити, адже раніше показники занижувались, вважає Соловйов: "Ті цифри, які ми давали в 2006-2007 році, були на рівні долі проценту: 0,1-0,2%. Після того як змінилась влада у нас протягом одного місяця виросли показники. Такого ж не буває".

"Ми виявили завод, що виготовляв підроблені лікарські засоби. За інформацією правоохоронних органів, він працював останні п'ять років. Тому, на мій погляд, ці цифри навмисно занижували. Те, що ми мали за результатами першого півріччя - це було 1,5% неякісних та фальсифікованих ліків. Те, що ми маємо за 2010 рік - це 1% фальсифікованих та неякісних лікарських препаратів", - пояснив голова Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів.

Тож, щоб убезпечити себе від фальсифікату, неякісних та незареєстрованих ліків потрібно уважно читати маркування, не купувати лікарські засоби через Інтернет. Якщо ж все таких придбані препарати викликають підозру, то варто звернутись до територіальної інспекції з контролю якості за місцем проживання чи до центрального офісу Держлікінспекції МОЗ.

Форму скарги можна знайти на сайті Держлікінспекції. Минулого року було 600 таких звернень.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні