Недосипання може спровокувати діабет – вчені

— 21 березня 2011, 16:40

"Якщо людина протягом року один раз на тиждень працює вночі, то ймовірність розвитку так званих психосоматичних захворювань збільшується в п'ять разів", - вважає керівник Сомнологіческого центру Мінздравсоцравзітія Росії, президент Національного товариства по сомнології та медицині сну, професор Яків Левін.

До таких психосоматичних захворювань, за словами професора, можна віднести артеріальну гіпертонію, виразкову хворобу шлунка, цукровий діабет.

Левін також повідомив, що краще лягати спати до півночі. Якщо ж люди в цей час працюють, то їм краще вибирати один й той самий час для сну і вставати також в один і той же час, навіть у вихідні, пише Газета.ру з посиланням на РИА Новости.

"Виявилося, що після всього лише однієї ночі без сну у нас серйозним чином змінюється біохімія, в тому числі і мозкова біохімія. Мозковий метаболізм знижується на 6% після однієї ночі без сну. Для того щоб ліквідувати негатив однієї ночі без сну, потрібно дві повноцінні ночі сну", - сказав професор.

А якщо не вдається відіспатися дві ночі поспіль, то з'являється "глобальний дефіцит сну або недосипання", зазначив Левін.

"Якщо говорити з точки зору фізіологічних потреб, то наш мінімум 5,5 - 6 годин. За цей час сон виконає свої фізіологічні функції. Все, що потрібно понад цього, це вже потреби кожної конкретної людини", - сказав він.

Левін додав, що розрізняють дві фази сну: повільну і швидку, які чергуються протягом ночі.

"Повільний сон нам потрібен для того, щоб відновити енергетичний баланс, який ми витратили під час неспання", - сказав він.

Крім того, під час повільного сну кора головного мозку отримує звіт про стан внутрішніх органів. Під час швидкого сну переробляється вся інформація, отримана людиною вдень.

Якщо людина холеричного складу, то їй вистачить і нетривалого часу на сон, а якщо людина сангвінічного або флегматичного складу, то такі люди можуть спати і по 8-10 годин.

Левін додав, що за час сну у людини проходить 4-6 циклів повільного і короткого сну. Сновидіння характерні для швидкого сну, під час якого людина може бачити як мінімум від чотирьох сновидінь. Однак не всі вони потім згадуються.

Реклама:

Головне сьогодні