Меню для розкачки після зимової сплячки

Нарешті позаду зимова сльота, періодичні шмарклі і несексуальні пуховики-матраци. Сонце нескромно світить на все, передусім на наші "фасади", тобто лиця, які за зиму дещо поблідшали та потьмяніли. Оновлення відчувається всюди: коти заводять свої грайливі пісеньки, бруньки бубнявіють, дні стають довшими, вулиці рясніють красунями у міні-спідницях та шортах. Одним словом, прийшла весна.

До оновлення постзимових "фасадів" варто підходити "комплексно", з ремонтом всіх "приміщень", тобто допомогти нашому тілу оновитися зсередини. Для цього знадобиться наступне:

Свіже повітря і сонячні промені. "На ура" вітаються недільні пікніки, гуляння в парках, спортивні ігри на свіжому повітрі, триваліші вигулювання домашніх чотирилапих друзів. Бо навіть 30-хвилинне осяяння сонцем наших лиць та рук є достатнім для утворення у шкірі вітаміну Д.

А рух на свіжому повітрі насичує кров киснем, активізує обмін речовин, і дуже скоро ви відчуєте приплив сил і... зрозумієте стан березневих котів ;) Тому самі покращуйте ваше життя вже сьогодні.

Підставляйте себе сонцю!
Детокс-дії. Після вервечки зимових застіль, тостів, і вечірніх переглядів фільмів із супровідним жуванням, настав час "перезавантажити матрицю", тобто нашу травну систему, почавши вживати лише корисну їжу. Похвально, якщо ви дотримуєтеся Посту.
Якщо ж ні, спробуйте внести деякі корективи у ваше звичне меню, а саме:

Обмежте вживання кави, принаймні, на 5 днів. Бо хоч цей енергетичний напій є корисним, але він закислює організм, а наш шлунково-кишковий тракт злагоджено працює при слабко лужній реакції крові.

Якщо ж ви переконані, що кава - то ваше "всьо", це якраз і може бути сигналом, що таки варто проявити вашу залізну волю! Замініть каву рослинними та плодовими чаями (зокрема, "кавовими" напоями із цикорію та ячменю, чаями із сушених кропиви, м'яти, шипшини, чорноплідної горобини і тд.).

Ще одним еліксиром здоров'я є зелений чай, який містить понад 260 корисних для організму речовин. Але відомо, що корисне лише те, що в міру: двох склянок в день цього напою буде достатньо.

Фрукти-овочі чудові, різнокольорові. Керуйтесь правилом "як не з'їсти, то хоч понадкушувати" щодня фруктів та овочів п'ятьох кольорів. Цим ви забезпечите необхідний мінімум вітамінів та мінералів для підтримки здоров'я у хорошому стані.

Лише ж не вживайте фарбовані "цукати", де, крім барвників, ароматизаторів та цукру немає нічого, а натуральні продукти: моркву, селеру, буряк, капусту, петрушку, цитрусові.

У овочах і фруктах навіть весною є мінерали та дуже цінні харчові волокна
Таки справді чудово для організму буде, якщо ви доповните своє весняне меню мороженими овочами, в першу чергу, шпинатом, броколі. І не варто думати, що весняні овочі та фрукти не мають жодної цінності: можливо, за зиму вітамінів в них стало справді трошки менше, але залишились мінерали та дуже цінні харчові волокна - розчинні (пектин) та нерозчинні (клітковина). Ці волокна, як губка, всмоктують та виводять всі токсичні продукти обміну речовин, а також є живильним матеріалом для корисних кишкових бактерій, які забезпечують нам сильний імунітет.

"One spoon of berries a day keeps doctor away". З користю для здоров'я можна перефразувати відоме прислів'я: не забудьте про ложку ягід щодня - намагайтесь вжити хоч 1 повну столову ложку свіжої журавлини або морожених - чорниць, смородини, обліпихи (перед вживанням треба розморозити). Ягоди регулюють всі обмінні процеси в організмі.

Приправтеся. Візьміть собі за вишукане правило - кожну страву присмачувати спеціями: куркумою, червоним кайєнським перцем та перцем чілі, орегано, корицею та іншими.

Навіть незначна кількість цих справді чудодійних спецій покращує обмінні процеси, зміцнює імунітет, сприяє виведенню шкідливих речовин з організму. Ось пару перевірених рецептів: на склянку теплого молока додати ¼ чайної ложки меду та порошку куркуми на кінчику ножа. Спробуйте, і через короткий час відчуєте себе "хрумким свіжим огірочком".

Вживайте корисний білок, а саме: яйця, нежирні птицю, м'ясо, рибу, білий сир низької жирності. Для максимальної користі вибирайте здорову теплову обробку: варіння, запікання у фользі, готування у пароварці. Якщо ж вам хочеться дуже смаженого, щоб аж шкварчало, знайте, що у таких "смаколиках" до біса багато дуже шкідливої речовини, що може викликати рак - бензопірену. Тому краще не випробовувати організм на міцність, нам "вистачить" і того бензопірену, що міститься у вихлопних газах.

Ідеально збалансоване меню весняного сезону виглядає приблизно так: на сніданок (який, до речі, ніколи не потрібно пропускати) - яйце чи паровий омлет, обід - овочевий суп та шматочок (розміром з вашу долоню) нежирної птиці, вечеря - риба. Доповнюйте цю смакоту салатами із свіжих та варених овочів.

Підмастіть, щоб ніде не скрипіло - замініть соняшникову, кукурудзяну олії на оливкову холодного першого віджиму та лляну. Бо саме в них містяться мега корисні речовини - омега-3 жирні кислоти, які зменшують будь-які запальні процеси в організмі та підвищують його захисні сили. Тому 1-2 столові ложки в день такої олії (в дуеті із салатами) оздоровлять наші клітини, за що вони віддячать нам гарною сяючою шкірою і прекрасним самопочуттям.

Ті ж омега-3 жирні кислоти можемо знайти і в лляному насінні, авокадо, горіхах та жирній морській, та океанічній рибі (скумбрія, лосось, оселедець). Тому маленька жменька горіхів, 1 чайна ложечка лляного насіння з більшим успіхом можуть замінити розрекламовані аптечні адаптогени.

"Заводіться" правильно! Не менше 6 склянок чистої води забезпечать хороший обмін речовин та утилізацію всіх непотрібних відходів. Дуже скоро такий якісний питний режим дасть вам "неймовірну легкість буття", що проявиться позитивним настроєм, відчутно кращим самопочуттям, свіжим обличчям, стрункішим тілом. Спробуйте, а потім поділитесь враженнями.

А перед сном - склянку кефіру. Завершуючи свій день кисломолочним напоєм, ми допомагаємо організму посилити опірність організму до різноманітних захворювань.

Полівітаміни. Після довгої зими у загазованому місті, майже цілодобового сидіння в приміщеннях і соціальних мережах, не завжди взірцевого харчування, бажано "підзарядити батарейку" полівітамінами. Місячний курс прискорить перехід організму на весняні "рейки", ліквідувавши дефіцит життєво важливих вітамінів та мінералів.

Пікніки та прогулянки на свіжому повітрі є дуже бажаними

Рух. Навіть півгодини прискореної фізичної активності: ходьби, бігу підтюпцем, будуть оновлюючим бальзамом не лише для вашої серцево-судинної системи, м'язів, але і настрою, бо почне вироблятись гормон "щастя" - ендорфін, життя заграє всіма кольорами веселки. Найгармонічнішим видом фізичного навантаження є плавання. Для оптимальної користі, види фізичної активності потрібно чергувати. Лише "фішка успіху" полягає в тому, щоб рухатись щодня.

Але результати навіть найкращого харчування та рухової активності нівелюватимуться, якщо ви є рабом шкідливих звичок, зокрема, куріння. "Тютюн шкодить тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації.", - писав Оноре де Бальзак. Зрештою, наше здоров'я належить нам і, як показало життя, нічщо не збереже його вам, окрім вас самих J

Усі фото zoomi.com.ua

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог

Реклама:

Головне сьогодні