Українцям радять відмовитися від морепродуктів
У зв'язку з аварією на японській АЕС "Фукусіма-1" екологи радять українцям не вживати в їжу морепродукти, далекосхідні сорти риби і крабів.
"Якщо консерви були виготовлені після 1 березня, купувати їх не варто", - вважає директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, пише Комерсант-Україна.
За словами експертів, з Японії в Україні імпортуються тільки спеціалізовані продукти - соєві соуси, морські водорості, морська капуста, дорогі види тунця. Проте загрозу для здоров'я українців можуть представляти не тільки продукти з Японії, а й сусідніх з нею країн.
У міністерстві охорони здоров'я виключать можливість радіаційного забруднення в Україні.
"Ми впевнені, що перевищення гамма-фону і допустимих рівнів вмісту радіонуклідів у продуктах харчування і питній воді на територіях, що не зазнали впливу наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, не зареєстровано", - заявив державний санітарний лікар Сергій Риженко.
За його словами, Мінздоров'я посилило контроль над продуктами харчування з країн, які могли зазнати радіоактивного забруднення.