Вчені віднайшли гени, що "відповідають" за молодість

— 18 квітня 2011, 11:23

Дослідники виявили вісім генетичних варіацій, які контролюють виробництво найважливіших гормонів, що пов'язані зі старістю, а також захворюваннями людей похилого віку.

Група вчених, що проаналізувала 2,5 мільйони генетичних варіацій у 14,846 людей з Європи та США, вважає, що тепер, маніпулюючи ДНК, можна уповільнити процес старіння та попередити деякі вікові захворювання, що притаманні людям похилого віку, пише The Dailу Telegraph.

Віднайдені гени контролюють рівень дегідроепіандростерона сульфату (ДГЕА-С) - гормону, що пов'язаний із низкою життєво важливих функцій та настанням старості.

Найбільший рівень ДГЕА-С в організмі людини накопичується до 20-30 років, а потім починає знижуватися. Відтак, до 85-ти років, його кількість в організмі складає лише 5% від початкової кількості.

Між тим, дослідники виявили зв'язок між зниженням рівня вищезазначеного гормону та появою таких захворювань, як цукровий діабет, лімфом, а також зниженням тривалості життя.

Наступного етапу дослідження, вчені спробують виявити, як саме функціонує кожен із виявлених генів, а також більш детально встановити їх вплив на рівень ДГЕА-С, - розповідає спеціаліст із Королівського коледжу Лондона Гуанчжи Чжай.

Вона також зазначила, що у майбутньому, можливо, можна буде віднайти технологію маніпулювання такими генами, і, можливо, знайдеться спосіб, за яким би організм міг підвищувати рівень ДГЕА-С самостійно.

Реклама:

Головне сьогодні