Вихід із посту: як з’їсти і солодкої паски, і смачної ковбаски без ускладнень
Ну от і наступив чистий четвер, останній перед Великоднем, найбільшим християнським святом. Українці готуються до щедрого столу із пасками, тістечками, крашанками, холодцем, ковбасками, шинками, бурячками, а лікарі - до "свіжого" поповнення - пацієнтів із приступами холециститу, панкреатиту, гастриту та коліту.
Щоб подібне не трапилось із вами, варто знати дуже прості правила виходу із посту. Особливо важливо це для тих, хто дотримувався строгого посту.
За час посту організм пристосувався до роботи в економному режимі і до звичного вам харчування варто переходити плавно. Якщо ж, прийшовши додому після святкової літургії, ви будете слідувати приказці "наївся, як на Великдень" і перетворите ритуал розговіння на безтямну об'їдалівку, святкування світлого свята може бути затьмарене стогонами на ліжку чи викликом швидкої. Я переконана, що читачі Української правди, це дуже грамотні люди, але все ж не завадить нагадати собі прості правила виходу з тривалого посту.
Не їж, лиш понадкушуй
Якщо ви посвятили великодній кошик ще вночі, після Божественної літургії, з'їжте крашанку та лягайте спати, бо вночі ваш травний тракт готується до сну, а не до перетравлювання їжі, особливо білкової, і, особливо, після тривалого утримання від неї. Згідно традицій вважалось, що до заутрені не бажано їсти, "бо сатана у рота скочить і всі кишки виїсть"!
Якщо ж ваше розговіння припадає на ранок, то, сівши за святковий стіл, з'їжте посвячену крашанку, і скуштуйте по шматочку святкової та сирної пасок, та - символічний шматочок омріяної вами за всі дні утримання, ковбаски. Насолоджуйтесь смаком цієї божественної трапези.
Алкоголь та паска - невесела зв'язка.
Щодо алкогольних напоїв, то до їх прийому потрібно підходити з обережністю: лише символічні декілька ковтків червоного сухого вина (максимум 100 грамів), бо в народі колись казали: "як уп'єшся на розговинах, то цілий рік будеш ходити немов у півсні, так тебе Бог покарає".
Не столом єдиним.
Якщо великодні страви не дають вам змоги ні на чому іншому сконцентруватись, лише на їжі, то випийте теплого нежирного курячого бульйону, який додасть вам сил. І зупиніться. На години 3-4. Поспілкуйтеся з близькими вам людьми, насолодіться прогулянкою, сходіть у гості, вітайте один одного, бо "на Великдень навіть крашанки цілуються!".
Одним словом, не сидіть весь день біля столу!
Меню, будь ласка!
У великодню неділю не варто подавати багато м'ясної їжі: меню має складатися з рибних і овочевих страв - відварених, запечених, але не смажених. Це також дуже смачно та апетитно. Бо за час посту ми відвикаємо від важких м'ясних і молочних продуктів, і якщо в свято з'їсти їх відразу у великій кількості, то проблем зі здоров'ям не уникнути.
З напоїв ідеально підходять чай з м'яти, узвар та кисіль із сухофруктів. Ввечері (не пізніше 19.00) можна з'їсти ще одну крашанку, по шматочку пасок і випити склянку кисломолочного напою.
Якщо ви відчуваєте важкість у животі, то краще утримайтесь від їжі, і випийте лише чаю з ромашки, який знімає спазми.
Знай міру.
Не намагайтеся спустошити вміст всього Великоднього кошика, розділіть цю радість на декілька днів. Як сказав архімандрит Євстратій, прес-секретар УПЦ КП "якщо ми освячуємо воду у Дніпрі, ніхто ж не намагається все Дніпро випити, тільки тому, що у ньому вода посвячена. Тому посвячення пасок і крашанок не змушує нікого з'їсти їх всі одночасно".
Солодкої вам паски і смачної ковбаски, друзі!
Фото з Аbout-ukraine.com, Сharla.ru, Redinform.ru, Аzazell.com, Djurenko.com