Материнські стреси під час вагітності можуть відбитися на поведінці дитини

— 22 квітня 2011, 10:04

Втрата роботи, фінансові труднощі, проблеми в стосунках, медичні ускладнення під час вагітності, не кажучи вже про такі потрясіння як, наприклад, смерть близької людини - усе це може негативно позначитися на поведінці дитини, яку виношує жінка, повідомляє Science Daily.

"Ми виявили, що загальна кількість стресів (пережитих вагітною жінкою) має найбільше відношення до поведінки дитини", - каже провідний автор дослідження, представниця Perth's Telethon Institute for Child Health Research Монік Робінсон.

"Два чи менше стресів протягом вагітності не будуть пов'язані з погіршенням поведінкового розвитку дитини, але якщо кількість потрясінь збільшується до трьох або більше, зростає ризик проблем із поведінкою дитини", - пояснює вона.

Причому немає значення, коли жінка найбільше хвилювалася - на ранніх стадіях вагітності або ближче до пологів.

У дослідженні взяли участь 3000 вагітних австралійок. У 18 та 34 тижні їхньої вагітності науковці розпитали піддослідних про стресові події, які їм довелося пережити. Поведінку дітлахів респонденток дослідники оцінювали, коли їм виповнилося 2, 5, 8, 10 та 14 років.

"Незалежно від впливу стресу ще утробі, дбайливе оточення після народження здатне дати дитині величезний потенціал для зміни курсу розвитку. Це так звана "гнучкість розвитку", це означає, що мозок може адаптуватися та змінюватися, коли дитина зростає в позитивному оточенні", - говорить Робінсон.

"Основна ідея полягає в тому, як ми, як суспільство, підтримуємо вагітних жінок. Коли ми говоримо про людей, що ведуть стресовий спосіб життя, то найчастіше йдеться про погане соціально-економічне становище. Це дослідження демонструє, що ми маємо орієнтувати програми підтримки на таких жінок, аби стрес не мав негативного впливу на їхніх ще не народжених дітей", - наголошує науковець.

Протягом свого наступного дослідження Робінсон має намір зрозуміти сам механізм дії стресу на розвиток дитини.

Реклама:

Головне сьогодні