Депресія може бути корисною для здоров'я – вчені

— 27 квітня 2011, 10:54

Американські та голландські фахівців впевнені: деяким людям може бути корисна депресія.

"Я вважаю, що люди, які подолали депресію, стають сильнішими. Вона може бути каталізатором виживання: адже ти заглянув у прірву і побачив безодню", - каже засновниця та голова організації SANE Марджорі Уоллес, яка у минулому сама страждала на депресію.

Два роки тому викликала фурор книга Джерома Уейкфілда з Нью-Йоркського університету "Втрата смутку: як психіатрія перетворила нормальну печаль в патологічну депресію".

Автор стверджує: депресія може підштовхнути нас до позитивних змін у житті, допомогти зробити уроки зі своїх помилок і розібратися в бажаннях, пише Inopressa з посиланням на The Independent.

Голландські вчені виявили, що люди, які перенесли депресію, краще справляються з життєвими випробуваннями, у них більш міцне здоров'я і психіка, вони краще працюють.

У 2002 році дослідники з університету Дьюк з'ясували, що у жінок, які перенесли депресію, вища тривалість життя. "

Це наштовхнуло на припущення, що люди, які страждають від легкої депресії, краще адаптуються до життя і уникають небезпечних ситуацій", - говориться в статті.

Депресія спонукає людей виключати з їхнього життя фактори, які викликають хронічний стрес, вважає психіатр Пол Кідвелл з Кардіфського університету, а також "розчиняє оптимістичний глянець".

Кідвелл також застерігає, що антидепресанти безсилі, якщо людина не відмовляється від способу життя, що провокує депресію.

Зі свого боку, Уоллес підкреслює, що не всі можуть відчути позитивні наслідки депресії.

"Це залежить від терміну і сили захворювання, а деякі несприйнятливі до лікування", - говорить вона.

Потрібно також врахувати, що деякі після поліпшення знову впадають у депресію. Фахівці єдині лише в тому, що головне підмога одужання - підтримка сім'ї та друзів.

Реклама:

Головне сьогодні