Розроблено 5-хвилинний тест на ранні ознаки аутизму у однорічних дітей

— 28 квітня 2011, 17:32

Американські вчені розробили тест для експрес-діагностики аутизму у дітей, повідомляє Lenta.ru із посиланням на EurekAlert.

Група спеціалістів під керівництвом Карен Пріс (Karen Pierce) із Каліфорнійського Університету Сан-Дієго вивчила дані майже 10,5 тисячі однорічних немовлят із округу Сан-Дієго. Їх батькам було запропоновано заповнити опитувальник. Питання стосувалися сприйняття звуків, слів, жестів, розпізнавання об'єктів, а також візуальних контактів та інших форм спілкування, що характерні для дітей у цьому віці.

Під час опитування, відхилення були виявлені у 184 немовлят, що були направлені у міський центр з вивчення аутизму для проходження медичного обстеження. Діти проходили обстеження у центрі кожні шість місяців до настання трирічного віку.

За результатами дослідження, у 32 дітей було виявлено один із розладів аутистичного спектру, у 56 - порушення мовлення, у 9 - затримка розвитку, ще у 36 - інші розлади. Таким чином, будь-які відхилення були виявлені у 133 із 184 дітей.

На основі цих даних дослідники оцінили діагностичну цінність опитувальника у 75%, при цьому на його заповнення у батьків пішло в середньому 5 хвилин.

Всім дітлахам, у яких було виявлено аутизм чи затримку розвитку, було призначено необхідне лікування. За словами Пірс, дякуючи опитувальнику, ознаки аутизму вдалося виявити у діток раннього віку. Терапію малюки почали отримувати у віці 19 місяців.

Реклама:

Головне сьогодні