Життя після сигаретної дієти

Незважаючи на надписи-страшилки на сигаретних пачках, димлячих ротів не стає менше: 50% населення України - це люди-димарі.

Димлять зелені підлітки і старі діди, юні дівчата і татусі сімейств, бомжі, і депутати. Усміхаються моделі з бігбордів, обіцяючи яскраве життя із пачкою сигарет. Щодня у тенетах побутової наркоманії заплутуються нові і нові жертви. За кількістю викурених сигарет на людину 2-е місце у світі займає Україна.

Але, незважаючи на тютюнову пандемію, є і немало відчайдушних сміливців, які вирішили сказати "гуд бай" сигаретам, і не потрапити до списку тих 120 тисяч нещасних українців, які щороку помирають від хвороб, пов'язаних із курінням.

Однією із причин, яка зупиняє задимлених сміливців, є страх набрати вагу після припинення куріння, і особливо це стосується жінок.

Справді, кожен четвертий із п'яти може поважчати, в середньому на 2 - 5 кілограмів, а один із десяти - навіть і до 15-ти. Цьому є декілька причин, знаючи які, ви зможете подолати цю ганебну залежність і зберегти своє здоров'я.

Кожен четвертий із п'яти може поважчати після припинення куріння в середньому на 2 - 5 кілограмів, а один із десяти - навіть і до 15-ти

Шалено серце б'ється...та не від кохання

Доведено, що курці мають прискорений метаболізм, тобто їхній організм витрачає більше енергії. Але такий спосіб спалювання калорій є вкрай нездоровим, бо при цьому не лише надмірно скорочується серце (на 12-15 тис. скорочень більше за добову норму), але в організм разом із димом потрапляє близько 850 хімічних речовин, багато з яких є отруйними!

Судини курців стають жорсткими і ніби пошкрябаними наждаком зсередини, і в такому стані до них липне все, що має до цього здатність, закупорюючи їхній просвіт. З часом кров просто припиняє рухатись по ним. Чим це може закінчитись, здогадатись не важко, хоч нам так не хочеться здогадуватись.

Тому погодьтеся, що спалювати калорії таким способом, це все одно, що сидіти на бомбі сповільненої дії. Ви ж не самогубці?

Що на язиці?
Часто екс-курці, розставшись із сигаретами, впадають в обійми інших нездорових звичок - поїдання (пожирання) солодощів, жирної їжі та захоплення алкоголем.

Не варто жувати все підряд!
Доведено, що навіть лабораторні щурі накидались на солодощі, після того, як їх позбавили нікотину, оскільки під час відновлення організму після сигаретної епопеї, рецептори язика гостріше відчувають смак їжі і посилюється апетит.

Але ж ви не щурі, тому підійдіть до справи свідомо, і дайте організму відчути смак справжньої природної їжі, яка допоможе йому стати здоровим.

"Наши руки не для скуки" та щоб таке покласти до рота?
Зведена до автоматизму траєкторія руху руки до рота в'їлась у підсвідомість і звідти маніпулює вами.

Не піддавайтеся спокусі, а оберніть ситуацію на свою користь: тримайте під рукою тонко настругані моркву, селеру, кислі льодяники (без цукру). І воду або зелений чай. Зрештою, можете жувати дерев'яну зубочистку, вас зрозуміютьJ

Не лякайтеся - цей стан може тривати максимум до шести місяців, але він таки мине!

"Лиш боротись, значить жить!", - казав рідний класик і нехай це стане вашим переможним гаслом. Для цього робимо наступні кроки (назвемо їх кроками переможця).

Постсигаретний раціон

Після прощання із сигаретами важливо, щоб ваше харчування мало антиоксидантне спрямування. За роки життя із сигаретою, клітини організму зазнали ушкоджень агресивними вільними радикалами і виник хронічний дефіцит вітамінів-антиоксидантів С та Є. Для цього візьміть за правило:

- З'їдати 3-5 порцій темно-зелених, темно-червоних, помаранчево-жовтих овочів та фруктів в день.

- Скоротити споживання кави до 1 чашки, оскільки кофеїн посилює нервове напруження, пов'язане із відмовою від куріння.

- Щодня приймати по 1 чайній ложці олії зародків пшениці (багата вітаміном Е).

[Примітка: порція приблизно 1 середній фрукт, 1/2 чашки дрібно нарізаних овочів або фруктів або 1/2 чашки ягід]

ТОП-продукти:
Фрукти та ягоди: чорна смородина, полуниця, вишня, бузина, папайя, гуава, диня, ківі, манго, апельсини.

Фруктові соки
:
журавлина, грейпфрут, лимон, апельсин - свіжі та розведені водою (3:1).

Овочі
:
морква, буряк, червоний та зелений перець, помідори (годяться і заморожені) та листові овочі родини хрестоцвітих: броколі, брюссельська капуста, капуста (усіх типів), кольорова капуста, крес-салат, хрін, капуста, кольрабі, гірчиця, редька, бруква, ріпа, крес-салат.

Часник і цибуля
(мають антибактеріальні, противірусні та протипухлинні властивості).

Овочі допоможуть організму відновитися після куріння. Фото WordRidden

Жири
Скоротіть кількість загального жиру у вашому раціоні! У той же час, зменште споживання насичених та зовсім обмежте - транс-жирів (тістечка з кремом, пісочне, листкове печиво, крекери, "легкі" масла, жирне м'ясо та смажені страви).

Збільшіть кількість олій, багатими на омега-3 жирні кислоти! (жирна риба: лосось, скумбрія, сардини), оливкова та лляна олія (1 чайна ложки в день).

Здорові вуглеводи. Уникайте виробів із білого борошна, вибирайте лише із цілого зерна: овес, коричневий неочищений рис, макарони із борошна грубого помолу. Крім того, вибирайте продукти багаті розчинною клітковиною (наприклад, яблука, вівсяні висівки).

Здоровий білок із низьким вмістом жиру: риба, пісна птиця, нежирні сорти м'яса, яйця, нежирний білий сир.

Часте харчування дрібними порціями (кожні 2-3 години). Уникайте спокуси переїдання - зменште ваші звичні порції на 1/4. Це допомагає підтримувати регулярну швидкість спалювання калорій.

Сніданок. Сніданок запускає обмін речовин і сприяє його прискоренню.

Питний режим. Не менше 6-ти склянок чистої плюс ще 6-ти - із зеленим чаєм, несолодкими компотами, супами, свіжими соками (розбавленими водою).

Алкоголь: зведіть до мінімуму або вживайте червоне сухе вино лише періодично: максимальна доза 140 мл в день для жінок і вдвічі більша - для чоловіків.

Дружимо зі сном!

Нестача сну може призвести до збільшення ваги, а також збільшити тягу до сигарет та їжі. Тому о 23.00 ви повинні лежати у ліжечку, а не сидіти коментувати пости у соціальних мережах J

Тренуймося, бо ми того варті!

Поступово збільшуйте інтенсивність і тривалість тренування до 30-45 хвилин в день, і займайтеся 5 разів на тиждень. Для кращого впливу на ємність легенів і серцево-судинної системи, вибирайте аеробні вправи, такі як: швидка ходьба, біг, стрибки зі скакалкою, плавання та інші види спорту.

Віримо у перемогу! Бо як казали древні, "Перемога над самим собою є перша і найкраща з перемог". Здоров'я і квітучої весни вам! J

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог

Реклама:

Головне сьогодні