Учені виявили ген, що допомагає кинути палити

— 18 травня 2011, 12:13

Виявлений американськими вченими варіант гену OPRM1 дозволяє легше кинути палити. Однак є й погана новина - його носії мають вищий ризик розвитку героїнової залежності та алкоголізму.

Задоволення, що його одержує курець від нікотину, залежить від певних рецепторів, які активуються цим геном, пише Time.

Так звані мю-опіоїдні рецептори пов'язані з опіатами, що природнім шляхом виробляються в мозку. Cаме вони "вмикають" ефекти полегшення болю та стресу, відчуття ейфорії.

Так само активуються вони також під дією наркотиків - героїну чи оксиконтіну.

Що ж до нікотину, він діє на опіоїдні рецептори не безпосередньо, а через інші нейромедіатори. Він спонукає власні опіоїди мозку зв'язуватися з рецепторами, викликаючи відчуття радості та комфорту.

Під час дослідження, очоленого керівником Центру дослідження застосування тютюну при Університеті Пенсильванії Карін Лерман, учені розглянули варіант A118 G гену OPRM1, який має відношення до багатьох мю-рецепторів.

У дослідженні взяли участь 22 курці. Носіями модифікації A118 G були 10 із них. Учені спостерігали за мозком добровольців у той час, як ті курили звичайні цигарки та без нікотинові "цигарки-плацебо".

Експеримент показав, рівень задоволення, одержаного курцями, залежав від того, скільки рецепторів були задіяні.

"Ключовим відкриттям є те, що кількість мю-опіоїдних рецепторів у мозку курців можна вирахувати, залежно від варіанту гена OPRM1", - каже Лерман.

"Курці, які його (цей варіант гена) мають, легше кидають (палити) за допомогою нікотинової замісної терапії та відчувають менше симптомів відміни", - пояснює вона.

Таку модифікацію гена має близько 15-20% людей. Вчені виявили: його носії є чутливішими до болю та соціального відчуження. Крім того, вони більш ласі до солодощів та жирної їжі.

У мавп наявність цього варіанту гена пов'язана з сильною материнською турботою, а також з підвищеної тривожністю малюків, якщо їх розлучають із мамами.

Реклама:

Головне сьогодні