Сонце захищає дітей від астми - науковці

— 19 травня 2011, 11:17

Одним із захисних факторів проти розвитку дитячої астми є вітамін Д, що засвоюється організмом в основному завдяки сонячним променям.

Найбільший ризик виникнення цього тяжкого респіраторного захворювання спостерігається в малюків, які живуть у холодних та вологих місцевостях, де їм бракує сонця, виявили іспанські дослідники.

Наприклад мешканці англосаксонських країн в середньому мають змогу бути на сонці лише по 20-30 хвилин щодня, якщо уникати найнебезпечніших годин - із 12:00 до 16:00, повідомляє Noticias De La Ciencia.

"Тривале перебування на сонці здатне викликати рак, проте уникати його променів - також небезпечно. Має бути рівновага між "за" та "проти", - пояснює представник Центру громадського здоров‘я в Кастеллоні, епідеміолог Альберто Арнедо-Пена.

90% вітаміну Д синтезується в організмі завдяки перебуванню людини на сонці. В людей, що хворіють на астму, спостерігається істотне зниження його рівня.

У дослідженні взяли участь 45 тисяч дітей та підлітків з 9 міст Іспанії. Його результати опублікував журнал International Journal of Biometeorology.

"Попри те, що необхідно більше досліджень з цієї теми - гіпотезі лише п‘ять років, - зрозуміло, що помірне перебування на сонці є важливим для засвоєння вітаміну Д, який з кожним днем набуває більшого значення в запобіганні таких захворювань, як астма, а також туберкульозу та інших інфекційних хвороб", - додав науковець.

Реклама:

Головне сьогодні